Лекар: Обикновените маски не могат да ни предпазят от мръсен въздух

  • 11 януари 2018 08:40

  • 1992
  • 1
Лекар: Обикновените маски не могат да ни предпазят от мръсен въздух
© БНТ

В момента стойността, която отчита апаратът е 48,5 микрограма фини прахови частици в измервателна станция в Павлово, като границата е 50 милиграма. Когато има ускоряване на трафика качеството на въздуха се променя и тези прахови частици се увеличават. Това заяви Тодорка Петкова, главен експерт към Изпълнителната агенция по околна среда в сутрешния блок на БНТ.

"Получи се разминаване в първите дни от годината заради зарята, чиито прахови частици се разграждат доста трудно. Пет измервателни станции са разположени в различни точки на София. Имаме няколко варианта за намаляване на трафика. Създадохме инициатива „Зелен билет“, което значи, че ако има увеличение на праховите частици, шофьорите могат да ползват градски транспорт на цена от 1 лев за един ден. Друга мярка е увеличаване на цената на синята зона, и третата мярка е КАТ да прави проверки на колите", добави Йоана Христова заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване".

"По отношение на автомобилния трафик се вземат мерки. Има работна група, която да намери баланса за намаляване на праховите частици без да се пречи на социалния и икономически живот", каза също директорът на Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в Министерството на околната среда и водите Иван Ангелов.

 "Високото атмосферно налягане доведе до задържане на мръсния въздух, това се случва във всички градове в страната, без Бургас и Варна. Влажното време доведе до смог, който влиза в белите дробове. До 20-ти януари няма да има опасност за ново наслояване на прахови частици", каза още доц. д-р Георги Рачев.

"Най-засегнати са бременните, хората с белодробни проблеми, децата и възрастните. Ние не можем да променим въздуха, това ще се случи само чрез институциите. Нека се избягват местата с натоварено движение и по-замърсените части на града. Има маски с филтри, които могат да предпазят, но обикновените маски не могат да предпазят никого от мръсен въздух", разкри пулмологът д-р Петър Чипев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1992 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
s

2018.01.11 | 18:57

1
Най-добре да направят столица Пловдив и в София въздухът няма да е толкова замърсен от автомобили. А Пловдив не е в котловина.

Добави коментар

Водещи новини