Депресията се понася много по-трудно от жените

  • 11 януари 2018 07:49

  • 3574
  • 0
Депресията се понася много по-трудно от жените
© Pixabay

Сезонните афективни разстройства имат далеч по-сериозни последствия за жените, отколкото за мъжете, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф.

Сезонното афективно разстройство, което се изразява в лошо настроение, раздразнителност и умора, се понася по-трудно от жените, отколкото от мъжете. Учени от университета в Глазгоу заключиха, че поради непонятни причини жените са засегнати от депресия през цялата година и че емоционално-психичните разстройства всъщност са свързани в най-малка степен със сезоните.

Като главни проблеми за жените учените посочиха социални фактори, свързани с начина на живот - тютюнопушене, употреба на алкохол, физическа активност. Студовете и дъждовното време са само катализатори, ускоряващи появата на депресия.

Изследването е обхванало 150 000 участници. Резултатите показаха, че със симптомите на депресия и с причините за нея се справят по-добре мъжете. Интервюираните мъже по-често демонстрирали добро настроение и отлична физическа форма, като освен това охотно споделяли данни за физическото си състояние. Била открита също връзка между по-късите дни и симптомите на по-голяма депресия у жените, но учените са на мнение, че това може да се обясни с вариации в температурата.

Последвайте канала на

БТА
3574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини