Ню Йорк съди петролни гиганти заради климатичните промени

  • 10 януари 2018 21:33

  • 1799
  • 0
Ню Йорк съди петролни гиганти заради климатичните промени
© Gettyimages

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви, че американският град е внесъл иск в съда срещу петролните гиганти BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil и Royal Dutch Shell за "милиарди долари", които градът ще похарчи за жителите си, съобщават американски медии.

Разходите ще послужат за опазване на крайбрежието, ремонт на канализацията и водоснабдителната система, намаляване на високите температури, както и кампании в областта на общественото здраве.

В съобщението на кмета се отбелязва, че компаниите за изкопаеми горива допринасят за глобалното затопляне и се обвиняват в умишлено организиране на "кампания на заблуждение и отричане". Де Блазио подчертава, че започват пряка борба срещу петролните компании, тъй като те знаят за ефектите от климатичните промени и тенденциозно подвеждат обществото, за да защитят приходите си. Според него време е петролните компании да поемат разходите за по-безопасен и по-гъвкав Ню Йорк.

Представителите на града също разкриха целта да отнемат 189 милиарда долара от пенсионни фондове на тези компании в рамките на пет години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини