Юнкер: България е великолепно подготвена за Европредседателството

  • 10 януари 2018 17:21

  • 2272
  • 5
Юнкер: България е великолепно подготвена за Европредседателството
© Gettyimages

България е великолепно подготвена за Председателството на ЕС и може да спомогне за значителен прогрес на Европа. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето в интервю за "Дойче веле".

"Страната изцяло и без уговорки стои зад европейския дневен ред и поставя в центъра на вниманието именно онези теми, които са от особено значение за европейците: най-вече миграцията, дигиталния пазар, европейския отбранителен съюз и европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани", казва Юнкер.

Шефът на Еврокомисията отбелязва, че България е създала специално министерство за европредседателството. "Ръководителката на това министерство Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, както и премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г са отлично подготвени. С участието и на еврокомисарката Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която върши особено добра работа в моята Комисия, България може да спомогне за значителен прогрес на Европа", убеден съм в това.

Според него буквата "Б" символизира не само България, но и Бъдещето. "Като председател на Европейския съвет, България ще води важния дебат за бъдещето на Европа. А през 2018-а ние ще извършим промени, които ще бъдат важни основи за бъдещето: като се започне със задълбочаването на нашия икономически и валутен съюз, мине се през бъдещото изграждане на нашата система за даване на политическо убежище и се стигне до бъдещия бюджет на ЕС. Като един почтен посредник, България ще играе важна роля във всичко това, намирайки консенсус между държавите-членки", посочва шефът на Еврокомисията.

"Клишета" в европейски медии Юнкер нарича „клишета“ писания в европейски медии, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС. Фактите изглеждат другояче. Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3,9%, трудовият пазар се развива положително, а България великолепно държи бюджета си под контрол. Държавният дълг е под 30% - много ниско равнище, включително и в сравнение с държави, които вече са въвели еврото", казва Юнкер.

Той посочи, че много добре познава България, тъй като преди години като премиер на Люксембург и по време на люксембургското председателство на ЕС е подписал приемането в ЕС. "Оттогава насам България постигна огромен напредък, включително и в икономиката. Освен това България е една от най-проевропейските страни, т.е. налице е силна воля за действие, за да се намерят общи решения. Поради всичко това моите очаквания са много положителни - не само за европредседателството, но и за необходимите действия за борба срещу корупцията", посочва Юнкер.

Според Юнкер България правилно е избрала за един от приоритетите на своето европредседателство Западните Балкани, защото страните в този регион заслужават перспектива за членство в ЕС, макар че това няма да се случи в рамките на мандата му. "Отсега трябва да положим основите, а самите страни трябва да се захванат с необходимите реформи, така че това да може да стане в скоро време. Благодарение на българското правителство вече бяха направени важни крачки в тази посока: срещата на ЕС на високо равнище за Западните Балкани, насрочена от министър-председателя Борисов за 17 май в София, е важен крайъгълен камък в това отношение", казва председателят на ЕК.

На въпрос дали по време на своето европредседателство България може да поеме извънредна роля в комуникацията между ЕС и Турция, Юнкер казва: "България може да играе важна роля за едно ново задълбочаване на отношенията. Ние във всички случаи имаме интерес да работим с Турция като с близък партньор. От друга страна самата Турция сякаш се отдалечава, тъй че от нея самата зависи да се сближи отново с Европа. Като неин съсед, България може да използва своята особено близка връзка с Турция, за да се оживи диалогът, тя може да действа като посредник и преводач. Винаги е по-добре да говорим едни с други, отколкото едни за други".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2272 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хх

2018.01.11 | 17:52

5
Държавата е там, където ти е добре. А, къде е по-добре. Много ясно, на запад! Терминалката , там е истината, поне гладен няма да си извън бг. От запад дори не четат, а само за работа мислят, нито тук нито там за робите е добре, кой както си направи живота, така ще да е. ББ вина нема, и

2018.01.11 | 17:52

4
Най - корумпирания брюкселски некадърник !!!!!!!!
Гост

2018.01.11 | 17:52

3
Бачо Иване, къде е държавата ни?! Сляп ли сте?
Въпрос

2018.01.11 | 17:52

2
Когато не познаваш ситуацията не е ли по-добре да го даваш малко по-внимателно, не ни хвали толкова, че почвам да се притеснявам...

2018.01.11 | 17:52

1
АХ,ЧЕ ГРОЗНА АМОРТИЗИРАНА ДЪРТА ЕВРОПЕДЕРУГА.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини