Кабинетът поставя под контрол нови 10 вещества

  • 10 януари 2018 15:13

  • 1787
  • 0
Кабинетът поставя под контрол нови 10 вещества
© Pixabay

Правителството прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, с която се поставят под контрол нови десет вещества чрез включването им в Списък I – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ и Списък III – „Рискови вещества“ на Наредбата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се ограничи рискът от злоупотреба с веществата, предотвратяване на трафика и разпространението им.

Пет от веществата се включват в Списък I, съобразно решение на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Конвенциите на ООН по упойващите и психотропните вещества.

Четири вещества се включват по предложение на Министерството на вътрешните работи и Военномедицинска академия, въз основа на становище на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества.

В Списък III на Наредбата се включва вещество въз основа на становище па Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните вещества, на база получена нота от Международния съвет за контрол на наркотиците, с която се информират държавите за нови вещества, поставени под международен контрол съгласно Конвенцията за психотропните вещества.

С промяната също така се прехвърлят от Списък II - „Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ в Списък I метаболитите на веществото кокаин - екгонин и неговите естери и деривати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини