ЕК призова интернет платформите за по-ефективен контрол на незаконното съдържание онлайн

  • 10 януари 2018 15:01

  • 977
  • 0
ЕК призова интернет платформите за по-ефективен контрол на незаконното съдържание онлайн
© pixabay.com (архив)

Среща с главните изпълнителни директори и високопоставени представители на онлайн платформи относно борбата с незаконно съдържание са проведе снощи в Брюксел по инициатива на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова отговаряща за цифровата икономика и общество.

В нея участваха също заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип отговарящ за цифровия единен пазар и комисарите по вътрешните работи, по правосъдието и по Съюза за сигурност, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. Събитието се проведе три месеца след представянето от страна на Европейската комисия на насоките за засилване на сътрудничеството със социалните медии за откриването и премахването на незаконно онлайн съдържание.

"Рамката на нашите действия е ясна: ние искаме премахването на незаконно онлайн съдържание, но това да става при зачитане на баланса между сигурността и защитата на гражданите и свободата на изразяване", посочи комисар Габриел. "Борбата с онлайн незаконното съдържание изисква колективни усилия на компании, власти и други заинтересовани страни. Отговорността, проактивността, ефективността, доверието и сътрудничеството са пет важни думи, които обобщават нашия подход. По пътя напред активното ангажиране на платформите е от решаващо значение. Време е за действие. Понастоящем все още анализираме дали е необходимо законодателство. Постоянният диалог е в основата да продължим да напредваме в борбата срещу разпространението на незаконно онлайн съдържание", коментира още Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Според заместник-председателя Ансип, "онлайн платформите са основният портал за разпространение на онлайн информация, но те носят отговорността да осигурят сигурна среда за своите потребители". Комисар Димитрис Аврамопулос наблегна на това, че онлайн платформите не бива да бъдат използвани от терористи. "Ние можем колективно да направим повече, като такова съдържание бъде отстранявано в рамките на 1 до 2 часа. Нужно е компаниите да инвестират повече в автоматизирано откриване, да обменят информация с правоприлагащите органи", каза Аврамопулос.

Комисар Вера Йоурова призова за създаването на свободна от омраза Европа. Тя подчерта, че Кодексът на поведение за борба с нелегалната реч на омраза в онлайн пространството, обявен преди година и половина, показа успешно сътрудничество между компаниите, регулаторите, НПО и потребителите. Комисар Джулиан Кинг коментира колко е важно терористичното съдържание да бъде премахвано още по-бързо.

Проведената среща следва заключенията на Европейския съвет от юни 2017 г. и насоките и принципите, представени от Европейската комисия в края на септември относно това как онлайн платформите трябва да бъдат по-активни в предотвратяването, откриването и премахването на незаконно съдържание. Предложените мерки представляват първи елемент от пакета за борба с тероризма, обявен от председателя Юнкер за 2018 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини