Египетският съд осъди 262 души за протестите в Кайро през 2013 г.

  • 09 януари 2018 21:32

  • 1011
  • 0
Египетският съд осъди 262 души за протестите в Кайро през 2013 г.
© Pixabay (архив)

Съдът в Египет осъди 262 души на различни срокове затвор - между три години и доживот, по обвинения, свързани със седящ протест от 2013 г. срещу свалянето от власт на Мохамед Морси, бившия президент от организацията "Мюсюлмански братя", заявиха съдебни източници, цитирани от Ройтерс.

Осъдените са признати за виновни в причиняване на смъртта на двама полицаи по време на сблъсъци на каирския площад "Ан Нахда" и в опит за убийство и вандализъм.

Седемнайсет души са осъдени на доживотен затвор, 223 на 15 години, а 22 на три години. Сто и петнайсет души са оправдани.

Площад "Ан Нахда" беше едно от двете места, на които привържениците на Морси се събираха през юли 2013 г., след като под ръководството на сегашния президент Абдел Фатах Сиси военните го свалиха от власт. През 2014 г. Сиси беше избран за държавен глава и се очаква тази година да се кандидатира за нов мандат на изборите през март.

През август 2013 г. властите разпръснаха два седящи протеста - единия на площад "Ан Нахда", а другият на площад "Рабаа", като убиха стотици протестиращи. Демонстрациите бяха забранени малко след като двата лагера в подкрепа на Морси бяха разтурени, а десетки хора - ранени.

След свалянето на Морси стотици негови симпатизанти бяха задържани и изправени пред съда. Властите забраниха "Мюсюлманските братя", обявявайки организацията за терористична и обвинявайки я в организиране на въоръжена съпротива.

Силите за сигурност убиха или задържаха хиляди членове на организацията, която от своя страна заяви, че иска политически промени единствено с мирни средства.

Днес съдът нареди също осъдените да платят около 40 милиона египетски лири (2,30 млн. долара) за увреждане на публична собственост.

Последвайте канала на

БТА
1011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини