Пазарджик отбелязва 140 години от Освобождението на града

  • 09 януари 2018 14:48

  • 1353
  • 2
Пазарджик отбелязва 140 години от Освобождението на града
© Булфото (Архив)

Пазарджик отбелязва 140 години от Освобождението на града с поредица прояви.

Това съобщи днес по време на пресконференция кметът Тодор Попов, цитиран от БТА.

Събитията се организират от Общината в партньорство с Регионален исторически музей, Младежки дом и читалище "Христо Ботев" в града.

Акцент в програмата ще бъде изложбата "За свободата на Отечеството". Сбирката ще бъде открита на 10 януари в музея.

Експозицията съдържа оригинални фотографии, лични документи, въоръжение, възпоменателни отличия на участниците в българското опълчение от Пазарджишкия регион, сражавали се за освобождението на България и оригинални документи на първите строители на освободения град.

За първи път в Пазарджик ще бъдат показани копията на бойните знамена - светини на Българското опълчение - Самарско знаме и знамето на Четвърта опълченска дружина, известно като Горнооряховското знаме.

Кулминацията на честванията е на 14 януари, когато военните части, водени от генерал Николай Брок през 1878 г. освобождават тогавашния Татар- Пазарджик. Тържествата започват в църквата "Св. Богородица" с благодарствен молебен, след което литийно шествие ще се отправи от храма до паметната плоча на ген. Брок.По-късно ще има поклонение и полагане на цветя пред братската могила и мемориалите на героите от национално- освободителните борби. Празничният концерт по повод Освобождението на града ще бъде в театър "К. Величков" с участието на Илия Ангелов и ансамбъл "Пазарджик". По повод годишнината Историческия музей и Художествена галерия "Станислав Доспевски" в неделя организират и ден на отворените врати.

Тържествата завършват на 15 януари с открит урок по родолюбие в Регионалния исторически музей.

Последвайте канала на

БТА
1353 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.09 | 19:07

2
От кое освобождение, та българите са поканили турците при нас ........

2018.01.09 | 16:09

1
БОЙКО ПРАЗНУВА ПРИ ЕРДОГАН ИЛИ СЕ ВЪРНА?

Добави коментар

Водещи новини