Зам.-кметът по екологията: Има превишение на нормите на финни прахови частици във въздуха в цяла Соф

  • 09 януари 2018 11:44

  • 1651
  • 1
Зам.-кметът по екологията: Има превишение на нормите на финни прахови частици във въздуха в цяла Соф
© Facebook

София не е градът с най-замърсен въздух. В момента има превишение във всички квартали на София, в които има станции, но не трябва да се правят заключения на едночасови норми. Това заяви Йоана Христова – зам.-кмет по въпросите на екологията в София пред БНР.

Тя допълни, че бюлетинът, който генерира превишението, се издава от Изпълнителна агенция по околна среда и то е последващ деня, който е минал. „Всички мерки, които се предприемат, трябва да се гледат като съвкупност, защото няма вълшебно хапче“.

„Не трябва да изпадаме в едната крайност да говорим само за емисии от определен тип източници. Над 100 мерки се изпълняват както по отношение на транспорта, така и на битовото отопление, така и на засиления контрол. Не мисля, че трябва да се създава паника. Всички тези неща се изпълняват паралелно. Нашата цел е междувременно да увеличим и информацията, която подаваме към гражданите“, увери зам.-кметът на София.

„Две системи работят – едната предоставя информация в реално време, другата е за ранно предупреждение. Истината е, че има нужда от допълнителна информация, затова ние работим и в тази посока както с тези мерки, така и с проучването, което предстои да стартираме, относно изграждането на местна мониторингова мрежа, със станции, които са калибрирани от акредитирани лаборатории“.

„Безплатен градски транспорт е предвиден като част от мерките, които предстои да бъдат разгледани в София“, каза още Йоана Христова.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1651 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.09 | 18:17

1
Забранете въглищата.

Добави коментар

Водещи новини