Осъдиха обвиняем за грабеж и побой във Варна

  • 09 януари 2018 11:50

  • 1554
  • 1
Осъдиха обвиняем за грабеж и побой във Варна
© Getty Images/Guliver (архив)

Варненският апелативен съд отмени определение на ОС –Добрич, с което е била изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Стивън Стоянов, разследван за грабеж с причинена средна телесна повреда. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна.

Втората съдебна инстанция намери за незаконосъобразно това изменение и потвърди задържането под стража на 18-годишния младеж от с.Росица, община Генерал Тошево.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Стоянов е в ареста с определение на ОС – Добрич от 15 август миналата година. Три дни по-рано, след солидна почерпка с алкохол, той пребил от бой свой съселянин, с който имал предишно спречкване и му отмъкнал две кутии цигари.

В края на миналата година и близо 5 месеца след първоначалния арест, съдът в Добрич е уважил жалбата на обвиняемия срещу задържането под стража, след като е намерил, че е отпаднала опасността той да се укрие или да извърши престъпление. Това определение е било протестирано от прокуратурата в Добрич.

Днес Варненският апелативен съд уважи частния протест на държавното обвинение и отмени определената по-лека мярка за неотклонение. Втората съдебна инстанция намира, че по делото има данни за завишената обществена опасност на личността на обвиняемия. Въпреки младата си възраст, Стоянов е наказан за престъпление от общ характер през м.април миналата година с пробация. Именно в условията на това търпяно наказание той е извършил грабежа.

Съдът се съобрази и с наличните данни за висящо спрямо Стивън разследване за друго престъпление. Преценката на всички тези факти води съда до извода, че остава реална опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпно деяние. Престъплението е тежко по смисъла на закона, наказва се с „лишаване от свобода“, а събраните в хода на разследването доказателства, в това число и самопризнанията на Стивън, обосновават предположението, че той е автор на престъплението.

Варненският апелативен съд потвърди и двумесечния срок, който лишава обвиняемия от правото да обжалва „задържането под стража“. Определението на втората съдебна инстанция, с което се потвърждава ареста на Стивън Стоянов, обвиняем по досъдебно производство за грабеж с причинена телесна повреда е окончателно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пламенчо

2018.01.09 | 12:53

1
Мдааа... селянинът Стивън.

Добави коментар

Водещи новини