Грипът вече е тук. Вижте кога е пикът му, какви са симптомите и как да се предпазим от него (видео)

  • 09 януари 2018 08:55

  • 53392
  • 4
Грипът вече е тук. Вижте кога е пикът му, какви са симптомите и как да се предпазим от него (видео)
© Pixabay

Според данни на Световната здравна организация се очертава тежък грипен сезон. Бумът на болни се очаква да бъде в България края на месец януари.

Novini.bg потърси за коментар полк. доц. Георги Попов, началник на Клиника по инфекциозни болести във ВМА, който обясни как да различим грипа от вирусното заболяване, какво да правим, ако все пак се разболееем от грипен вирус и как да се предпазим от него.

Около Нова година започна изключителен ръст на броя на болните с грипоподобна симптоматика, първо информира доц. Попов. Има обаче и такива с респираторни заболявания, поясни той. „Не може категорично да се каже, че все още има типични грипове за сезона. Очаква се това да се случи към края на месец януари. Изолираният щам е AH3N2, така нареченият грипен вирус Хонконг. Той е сравнително по-благоприятен и голяма част от населението има изграден имунитет към него“, каза той.
„През този сезон се очаква да има и Свински грип – AH1N1, който е малко по-коварен като протичане. По-малка част от българското население са го преболедували. Очакват се и азиатски видове грипове, но това са предположения за момента“, каза доц. Попов.

Как да се направи разлика между грипно и вирусно заболяване:
По думите на полк.доц. Георги Попов не е лесно да се направи подобна разлика. За да се разболее някой от грип, трябва да има данни, че е имал контакт с такъв болен.
Характерното за грипа е, че ако сутринта си здрав, следобед може вече да си болен. За разлика от други заболявания, които показват, че ще настъпи нещо, при грипа може човек да посочи часа, в който се е разболял. За него са характерни болки в ставите, болки в очите и една изключителна обща интоксикация. Болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура над 38 градуса и е на легло.
При болните с обща настинка водещото е кихане, което при грипа го няма, а температурата е под 38 градуса.

Какво трябва да бъде лечението при грип:

В последните години за грипа са разработени лекарства, които имат насоченост към грипния вирус, които трябва да се приложат в първите 24 часа до максимум 48 часа след заболяването и задължително трябва да са изписани от специалист. Новите антигрипни препарати бързо стопират първоначалните симптоми на грип. При усложнения се дават и антибиотици. Те имат своето място, но не трябва да се дават винаги.

Късно ли е имуностимулацията:

Не е късно за имуностимулация, но е късно за специфична профилактика – ваксини. Ваксинирането се извършва септември – октомври месец.
Има време обаче за една неспецифична профилактика употреба на плодове, бъз.

Какво трябва да прави болният от грип:
Болните трябва да стоят в къщи. Не е геройство да отидеш с грип на работа, а дори и при малка симптоматика трябва човек да си остане вкъщи. Важно е да се внимава за хигиената на ръцете.
Трябва да се консумират много течности, плодове, зеленчуци.

Снимка: novini.bg/ полк.доц. Георги Попов



Както всеки грипен сезон и този на територията на Инфекциозна клиника във ВМА се разкрива специален кабинет заради зачестилите грипни заболявания, разказа още пред novini.bg полк.доц. Георги Попов.
Кабинетът работи с пълна сила и от ден на ден заболелите се увеличават.

 

Цялото интервю с полк. доц. Георги Попов, началник на Клиника по инфекциозни болести във ВМА може да видите ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
53392 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.02.04 | 16:08

4
Не само грипът, туберкулозата, ликвидирана през 50-те се върна при СДС-демокрацията, и до СПИН доживяхме.

2018.02.01 | 00:19

3
лекарско-фармацевтичната мафия потрива мазни еврейски ръчички...

2018.01.28 | 17:27

2
AA, пуснаха ли го, дойде ли?
СДС

2018.01.28 | 17:26

1
С БКП НАПРЕД НАЗАД НАЛЯВО НАДЯСНО НАГОРЕ НАДОЛУ И В ГЪЗO

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини