ЮНЕСКО се шашна от мъжкото хоро

  • 09 януари 2018 08:42

  • 21720
  • 5
ЮНЕСКО се шашна от мъжкото хоро
© Булфото

„Мъжкото хоро е уникално и няма значение от колко години се изпълнява, щом обществеността го приема и почита. Отдавна е трябвало да влезе в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство”. Това са заявили пратениците на ЮНЕСКО, които са етнолози от Унгария, на кмета на Калофер Румен Стоянов, пише в. Монитор.

Мнението му, че всеки обичай се променя с течение на годините и поколенията, било потвърдено от чуждестранните специалисти. „Аз помня мъжкото хоро по един начин от детството си, сега се прави по друг. Тези хора така казаха – „Не се притеснявай, без значение на колко години е обичаят. Дали е на 10 или 20 години, защото всеки ритуал се видоизменя с поколенията”. Имаме шанс за ЮНЕСКО”, бе категоричен Румен Стоянов.

На леденото хоро в река Тунджа са присъствали и преподаватели от катедра „Културология” в Софийския университет, които са оставили на кмета своите координати. Целта е той да ги свърже с етнолозите от Унгария, за да се прецени кой какво още може да свърши и да помогне в каузата мъжкото хоро в Калофер да стане част от световното нематериално богатство. „Срокове няма, но минава бавно. Може да минат и 5 години”, казва още кметът на Калофер. Той обаче бе категоричен, че пратениците на ЮНЕСКО са имали и забележки към мъжкото хоро.

Десетки мъже се хванаха на леденото хоро в Калофер (снимки+видео)

Причина са били пришълци, които са нагазили с викове „Българи, юнаци” в река Тунджа преди калоферци да изпълнят ритуала. Външните са били около 10-тина мъже, които с крясъците си са заглушили изпълнението на народната песен „Залюбила е Василка”. „Казах им – „абе момчета, никога в Калофер никой при влизане в реката не е крещял „българи, юнаци”. Спрете се”, се ядосва Румен Стоянов. Затова той е категоричен, че от догодина въвежда крути мерки за пришълците. Външните ще чакат под строй на брега на реката, докато кореняците не изпълнят както трябва обичая. Чак когато приключат с пеенето на „Залюбила е Василка” и с хващането на кръста, пришълците ще могат да се хванат за мъжкото хоро в реката. То обикновено продължава поне половин час, така че всеки желаещ мъж ще има възможност да се включи, казва кметът.

Народната песен „Залюбила е Василка” е един от символите на мъжкото хоро в Калофер. Друга особеност е, че който от мъжете хване кръста в реката, го подава на най-малкия калоферец. Момченцето на свой ред го връща на свещеника и официално се смята, че детето е уловило кръста за Богоявление.

Тази година Калофер постави и друг рекорд. Край река Тунджа се събрали над 25 000 зрители. „Надмина всички очаквания посещаемостта. Над 25 000 човека бяха. Това е много народ. Чак до гробищата имаше хора. Никой не очакваше толкова много хора”, каза Стоянов. Калофер буквално бе блокиран от паркирани коли, като част от тях бяха спрели и по подбалканския път над градчето. „Карфица да хвърлиш, няма къде да падне. Никога не сме имали толкова много посетители”, се дивяха местните хора.

Организацията за догодина ще бъде по-добра, казва кметът. „Ще отцепим улица, по която линейка да може да пристигне навреме на мястото, ако на някой му прилошее. Защото тази година мъж, който влезе в реката, получи хипотермия, а линейката едва успя да си проправи път”, смята Стоянов. За догодина ще има и специална организация за акредитираните от медиите си фотографи, за да не се блъскат те с останалите, които снимат за домашните си фотоалбуми.

Последвайте канала на

Novini.bg
21720 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
пурко

2018.01.15 | 16:40

5
Напразно....Та нали на простаците разчита системата.....останалите са консуматори....на пропаднали надежди , очаквания , животи....кърлежите световни....
OOOOOO

2018.01.15 | 16:29

4
КАТО ОТИДЕ ЧОВЕК В ЧУЖБИНА ГО ГЛЕДАТ НАКРИВО КАТО КАЖЕ ЧЕ Е БЪЛГАРИН ЗАЩОТО СВЕТЪТ НИ ЗНАЕ САМО С ТАКИВА ПРОСТОТИИ
Христина

2018.01.13 | 18:53

3
Тези стават смешни - другите ще чакат ...., присвояват си обичаи и искат монопол над тях

2018.01.13 | 06:07

2
само като се сетя кой е шеф на тази организация....
Gast

2018.01.13 | 06:07

1
Obicai za debili! Studat e zdrawe e kazal ruskiat doktor! Studat e e smart za wsicki organi kazwa amerikanskjat! W tozi smisal a Nazdrawe Balgari!

Добави коментар

Водещи новини