Петкова: Конкурентоспособността е основен приоритет на правителството

  • 09 януари 2018 08:41

  • 1257
  • 1
Петкова: Конкурентоспособността е основен приоритет на правителството
© БНТ

Конкурентоспособността е основен приоритет на правителството. Петкова изтъкна, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева. Българският бизнес плаща по-малко за електричество и ще се ползва от държавна помощ до 30 юли 2018 г.. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в сутрешния блок на БНТ.

"В България има регулиран и свободен пазар. Индустриите на високо и средно напрежение са на свободен пазар, цените там се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената на свободния пазар беше по-ниска от тази на битовия потребител. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея", разкри тя.

"Няма недостик на свободна електроенергия. Търсенето е по-ниско от предлагането. Ако се получават оферти с цени идентични на други търговци, то тогава има индикация за изкуствено надуване на тока. Няма свободен пазар по света, в който държавата да се намесва", допълни министърът на енергетиката.

"Борсата функционира в реално време. Цялата енергия ще минава през борсата след промени от тази година. Създадохме работна група, която ще изготви законодателни промени. Държавата ще направи всичко възможно индустриите да са защитени", заяви Петкова.

"Комисия за енергийно и водно регулиране ще направи разследване за лоши практики за търговия с електроенергия. Ще се създадат и списъци с тези търговци. Така няма да има излъгани фирми", каза още министърът.

"Българските миньори са гръбнака на енергийната ни система. Този труд, който полагат трябва да бъде оценен по достойнство. Проблемът с пенсиониранeто на българските миньори ще бъде решен благодарение на премиера Борисов, Мая Манолова и партийната група", завърши Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.21 | 20:12

1
Женски седесарски звер.

Добави коментар

Водещи новини