Харесайте facebook страницата ни

Китайският президент поздрави Макрон за речта му в Сиан

© Getty Images (Архив)

Китайският президент Си Цзинпин поздрави френския президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е ... към профила за неговата реч, посветена на темата за Пътя на коприната, която той произнесе в първия ден на официалната си визита в Китай, предаде Франс прес.

Макрон произнесе речта си в Сиан, първи етап от тридневното му посещение. От Сиан в древността е потеглял Пътя на коприната, свързващ Азия с Европа. Днес китайският президент Си Цзинпин планира да го възроди под формата на нови пътища на коприната. Този многомилиарден проект, включващ изграждане на пътища, железопътни линии, пристанища и промишлени паркове, трябва да обхване 65 страни.

В речта си в Сиан, посветена на тези планове на Си, френският президент каза, че Пътят на коприната не може да бъде еднопосочен и трябва да бъде споделен. Макрон каза, че новите Пътища на коприната "не може да бъдат пътища за нова хегемония, които да превърнат всеки, поел по тях, във васал".

След като произнесе тази реч, Макрон, съпругата му Брижит и придружаващата ги делегация, в която има бизнесмени, пристигнаха от Сиан в Пекин. Макрон и съпругата му имаха частна вечеря със Си и неговата съпруга. Си и Макрон разговаряха и на четири очи, но официалните разговори между тях са утре, когато ще бъдат подписани и редица двустранни договори.

Днес срещата между двамата лидери бе посветена и на размяна на подаръци. Макрон подари на Си кон на Републиканската гвардия или по-точно негова снимка, защото животното на име Везувий е все още под карантина. Макрон, който е и запален футболен фен, подари на Си и футболна тениска с отпечатано върху нея име на китайския президент. Си пък подари на Макрон картина на кон.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
(гост)
09.01.2018 | 05:23

НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ В ПРАВИЛНА ПОСОКА

Рейтинг:
 
0
A niaoii ne vi li podari edna krilata raketa..??? (гост)
09.01.2018 | 05:23

A niaoii ne vi li podari edna krilata raketa..???

Рейтинг:
 
2
 
Добави Коментар