Жертвите на насилие не са по проект (АУДИО)

  • 09 януари 2018 09:25

  • 1846
  • 3
Жертвите на насилие не са по проект (АУДИО)
© Pixabay

Илиана Стойчева, вицепрезидент на Европейското женско лоби и Президент на Българската платформа на ЕЖЛ, коментира пред novini.bg какво всъщност представлява Истанбулската конвенция и обясни колко важна е тя за всички, станали жертви на насилие.

„Истанбулската конвенция е резултат от дългогодишна работа от страна на експерти в рамките на Съвета на Европа. Тя беше отворена за подписване през 2011 година в Истанбул и от там идва и нейното име. Иначе името й е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба за насилие над жени. Първата държава, която е подписала тази Конвенция е Турция“, каза Стойчева.

„Конвенцията е важна, защото тя е първият международен документ, който дава една много широка рамка за защита на жени, жертви на насилие. Тя е много важна и защото дава възможност за превенция на явлението, за обучение на кадри, за откриване на подслони за жертви на насилие. Конвенцията казва и че е неутрална. В смисъл, че не само жените, а и представителите на другия пол имат право да получат адекватна защита от държавата.

Конвенцията въвежда четири понятия. Едно от тях е що е то пол, като казва, че полът е социална терминология. Тя казва, че всички възприемат мъжете и жените по определен начин и с определени роли. Какво означава това: Ако кажа, че съм автомонтьор, вие ще бъдете много изненадана, но ако кажа, че съм балерина, вие няма да се изненадате. Става дума точно за това, а не за „третия пол“, поясни Илиана Стойчева.

Конвенцията има изключително важно значение, защото всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, обясни още тя. „Ако българските политици смятат, че тази всяка четвърта жена няма нужда от защита, да хвърлят прах в очите“, заяви категорично Стойчева. Две са причините да се прави това, обясни все пак тя: Първата е, че българските политици са нечувствителни по проблема насилие над жени. А втората причина, са парите, защото в мига, в който България ратифицира тази Конвенция, трябва да има един транзитен период, в който да има подготовка за нейното изпълнение и една от основните цели на Конвенцията е държавата да отпуска ежегодно необходимите финансови и човешки ресурси.

„В момента жертвите на насилие са оставени в ръцете на малкото неправителствени организации. Грижата за тях е свързана с различни проекти и когато свършат парите по тях, приключва всичко. В същото време обаче жертвите на насилие не са по проект. Истината е, че днес българската жена, българското момиче седи в една атмосфера на насилие в продължение на много години“, каза още Илиана Стойчева.

Цялото интервю с Илиана Стойчева, вицепрезидент на Европейското женско лоби  и Президент на Българската платформа на ЕЖЛ, може да чуете  ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
1846 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
роб на влаЗта

2018.01.09 | 14:00

3
Качете проекта с всички точки защото го раздувате по начин все едно мъж бие жена а затова си има закон... Напишете за точката където иракски педераст иска убежище заради самоопределянето и държавата е длъжна да му го осигури +пари ,жилище и работа в която да не е дискриминир
32

2018.01.09 | 14:00

2
баба ми казваше - докато една кучка не си вирне опашката, кучетата не тръгват след нея

2018.01.09 | 14:00

1
Насилието е следствие на седесарската демокрация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини