Най-предпочитаните сирена в света

  • 08 януари 2018 13:08

  • 7719
  • 2
Най-предпочитаните сирена в света
© pixabay.com

Сиренето е древна храна, която се произвежда от мляко в широка гама от текстури, аромати и форми. Не съществуват убедителни доказателства за мястото на производство на сирене в Европа, Централна Азия или Близкия изток, но има сведения че се разпространило в Европа преди римско време.

Текстурите и вкусовете зависят от произхода на млякото, дали са били пастьоризирани, съдържанието на мазнини, бактериите и плесените, преработката и остаряването. foodpanda, подбра най-вкусните и предпичитани сортове сирене.

 - Синьо сирене - най-известното синьо сирене е Рокфор. То е характерно с плесента по него и е много пофходящо както като предястие, така и за
готвене.

- Чедър - традиционно английско сирене, което може да се произвежда в няколко цвята и едно от най-ароматните в света. Прави се от краве мляко
и е характерно с неговата твърдост.

- Моцарела - Меко, италианско сирене, произведено от биволско мляко. Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.

- Бри- меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри.

- Кашкавал - Вид жълто сирене от овче мляко, краве мляко или козе мляко.Разпространено е в Албания, Република Молдова, България, Република
Македония, Сърбия и Румъния.

- Халуми- Кипърско полутвърдо, необработено сирене, направено от смес от козе и овче мляко, а и от краве. Той има висока точка на топене и така лесно може да се пържи или на пече на скара. Запазва формата си под пряка топлина или като "скаражно" сирене.

Последвайте канала на

Нора Виткова
7719 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кашкавалът като че ли

2018.01.08 | 16:38

1
очертава границите на българската държава.
Ку.рю

2018.01.08 | 16:38

2
Забравили са поне и европейската част на Турция...

Добави коментар

Водещи новини