Макрон: Китайският "път на коприната" не може да бъде еднопосочен

  • 08 януари 2018 11:30

  • 1299
  • 2
Макрон: Китайският "път на коприната" не може да бъде еднопосочен
© Getty Images/Guliver

Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на каза днес, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта й е да изгради съвременен "път на коприната", който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс.

"Древните пътища на коприната никога не са били само китайски", заяви Макрон в реч пред университетски преподаватели, студенти и търговци в град Сиан - източна отправна точка на древния Път на коприната.

"По дефиниция тези пътища могат да бъдат единствено общи. Ако са пътища, не може да са еднопосочни", заяви френският държавен глава.

Започнат през 2013 г., проектът цели да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, след това с Близкия изток, Европа и Африка. На среща през май 2017 г. Си обеща да вложи в проекта 124 милиарда долара, но западните столици подозират, че инициативата има за цел да наложи китайско влияние в чужбина, а не толкова да допринесе за благоденствието.

Френският президент предложи на Китай да дадат нов тласък на климатичната битка и да се подготви за поемане на още повече ангажименти срещу глобалното затопляне на следващата конференция за климата, която ще се състои в края на годината в Полша, предаде Франс прес.

В речта си, продължила час и петнайсет минути, Макрон призова за съюз между Франция и Китай в името на "бъдещето на света" и обеща да посещава азиатската страна "поне веднъж годишно", за да влязат двустранните отношения "в нова ера".

Макрон, който е привърженик на меката дипломация и на символиката, подари на китайския си колега Си Цзинпин 8-годишен кафяв скопен кон от президентския кавалерийски корпус на име Везувий. Изборът на подарък е "безпрецедентен дипломатически жест", каза Елисейският дворец и заяви, че Си е бил силно впечатлен от 104-мата ездачи, които са го съпроводили по време на последната му визита в Париж през 2014 година. Подаръкът е и в отговор на китайската "дипломация на пандите" - първата дама Брижит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на зоопарк край Париж, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1299 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.22 | 21:40

2
БОЙКО Е ЗАЕТ С ПЪТЯ НА ИБРИКА НА ЕРДОГАН
Радио 13

2018.01.22 | 21:40

1
Макрончо е закъснял с една година, Русия вече е инвестирала милиони в проекта. Франция няма пари за подобно нещо, но затова пък кръщават панди..!

Добави коментар

Водещи новини