Желязната църква събра Борисов, Ердоган и Йълдъръм. Ето какво послание отправиха Турция и България к

  • 07 януари 2018 11:15

  • 10018
  • 105
Желязната църква събра Борисов, Ердоган и Йълдъръм. Ето какво послание отправиха Турция и България к
©

Ремонтираната църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква днес бе официално открита и осветена. Това се случи 120 години след издигането й. Връщането на храма към нов живот става на фона на нов етап от отношенията между България и Турция и в контекста на стратегическата роля на страната ни в региона на Югоизточна Европа.

Novini.bg ви направи свидетели на историческите за България събития.

Днес „Св. Стефан” събра християни и мюсюлмани заедно в Истанбул - премиерът на България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, българският патриарх Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, президентът на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, премиерът на Турция Бинали Йълдъръм и други.

По време на откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул Бинали Йълдъръм заяви: „Турция с решителност проследява целта за членство в ЕС и това е един въпрос, който в председателството на България на ЕС ще даде възможност за нови сътрудничества в това отношение и ще ускори този процес“.
Според него днес в Европа по отношение на религиозните вярвания няма необходимата толерантност и все повече се отстъпва място на чувствата, които разедидиняват. „Разединяването между религиите се увеличава в Близкия изток. От хиляди години насам живеят хора от различни религии и те се превръщат в цели заради своите религиозни убеждения. Всички тези тенденции се превръщат в ислямофобия, нетърпимост към исляма и все по-голям национализъм. В западните страни за съжаление това става все по-видно в днешно време“, каза той.
Йълдъръм изрази съжаление, че толерантността предава своето място на негативните емоции.
Премиерът на Турция обърна внимание, че с откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул посланието, което ще дадат на целия свят ще бъде много смислено. Той посочи, че днес не се дава живот просто на едно историческо наследство, а се дава философско изражение и послание за толерантност.
„Надявам се това послание за толератност да бъде добре разбрано“, каза Йълдъръм.
Премиерът на Турция обърна внимание, че между турския и българския народ има добросъседски взаимоотношения и исторически връзки.
„От векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения и ние допринасяме с много изражения за тях“, каза министър-председателят на Република Турция.


„България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Сигурен съм, че цяла Европа и Балканите ще видят как може в една мюсюлманска и една християнска държава етническата толерантност да е пример за подражание“, каза от своя страна премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.
„В момента има тероризъм навсякъде и се бием навсякъде – мюсюлмани срещу християни, християни срещу християни, мюсюлмани срещу мюсюлмани. Но само заедно можем да преборим тероризма, това може да стане само при пълен обмен на информация. Така, както съдбата ни е поставила географски и политически - да живеем заедно и в мир, да се съобразяваме с другите“, каза още българският министър-председател.
„Турция е най-големият съсед на ЕС и с най-голяма армия в Европа. И ние сме длъжни през 2018 г. да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. Убеден съм, че това е пътят, затова България ще направи каквото може“, заяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

"Днешното събитие е важно послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури живеят заедно в този град, днес още един път доказваме това",  каза турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва в словото си при откриването на реставрираната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул. „Единството е в различието”, добави той.



„Вярваме, че всички трябва да извършват своите религиозни обреди свободно. Нашата отговорност е бъдещите поколения да могат да видят ценните паметници на културата”, каза още той.

Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва изрази надежда за по-добри отношения на Турция по целия свят. "Надяваме се да реставрираме съвместно историческите паметници в България, в София е приключила реставрацията на джамията, ще се радвам да отбележим заедно края на тази реставрация", каза още Ердоган.

 

След изказванията Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва прерязаха лентата на Желязната църква и така официално я откриха, предаде репортер на novini.bg.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
10018 105

Свързани новини

Коментари 105

Добави коментар
Курнела окраде техноимпекс за три милиона евро

2018.01.11 | 10:44

105
КЪДЕ Е БОЙКО КЪДЕ Е КАКА КРАДНЕЛИЯ НИНОВА хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо
Курнела окраде техноимпекс за три милиона евро

2018.01.11 | 10:44

104
КЪДЕ Е БОЙКО КЪДЕ Е КАКА КРАДНЕЛИЯ НИНОВА хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо
БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ НАТО И ЕС ЗАВИНАГИ !!!!!!!!!!!!!!!!

2018.01.11 | 10:44

103
ГЕНЕРАЛЕ ВЕЛИК ВЕЛИКАН СИ ПОКЛОН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.01.11 | 10:44

102
Бойко проклет да си предател и еничар
Крум

2018.01.09 | 14:52

101
Чета Ви идиотщините и простотиите...Всички вие които само плюете и нищо градивно не създавате сте позор за българската нация...Вие които разделяте народа на християни и мюсюлмани, на леви и десни, и на какво ли не още...Колко от Вас страхливи мижитурки сте ходили в казарма ама
КЪДЕ Е ОНЯ ПУНДЮ РАДЕВ ПОД КОЯ ПОЛА Е СКРИТ ??????

2018.01.08 | 22:08

100
БОЙКО Е ВЕЛИК БЪЛГАРИН ПОКЛОН ГЕНЕРАЛЕ СЪС ТЕБ СМЕ ВИНАГИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И ПОМНИ ЩОМ ПРОДАЖНИТЕ ПЕДАЛИ комунисти - рубладжии РЕВЪТ БЪЛГАРИЯ 100% Е НА ПРАВ ПЪТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
дясната ръка на Живков

2018.01.07 | 15:02

38
Е то ако говорим за педали комунисти е грях да не споменем Боко генерала.

2018.01.08 | 22:07

99
БОЙКО БИЛ СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК ТЮРКОАЗ ХАХАХАХАХАА

2018.01.08 | 22:07

98
С ПОЖЕЛАНИЕ САМО НАЙ ЛОШОТО ДА ВИ СЕ СЛУЧВА МРЪСНИ ПРОДАЖНИ НАГЛИ ПРЕДАТЕЛИ ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ГАДОВЕ ПРОДАЖНИ!

2018.01.08 | 22:07

97
НА 19 ФЕВРУАРИ БОКО ЯВНО ЩЕ РАЗПИВА В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО. ЩЕ ПРАЗНУВА НАКАЗАНИЕТО НА ЕДИН БЪЛГАРСКИ БУНТОВНИК СРЕЩУ НЕГОВИТЕ ДРУГАРИ ТУРЦИ.

2018.01.08 | 22:07

96
За човек който иска да посече Пирин планина е съвсем нормално да търси дружбата на поробителя, турците са правили същото.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини