Демонстрации в подкрепа на правителството се състояха в Иран за четвърти пореден ден

  • 06 януари 2018 21:11

  • 1579
  • 2
Демонстрации в подкрепа на правителството се състояха в Иран за четвърти пореден ден
© gettyimages (архив)

Хиляди поддръжници на иранското правителство излязоха на демонстрации в подкрепа на режима за четвърти пореден ден, обявявайки се срещу масовите антиправителствени протести, за които властите обвиняват враговете на страната, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Днешната проява се състоя, след като иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че решението на САЩ да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с протестите в Иран е пореден външнополитически гаф на правителството на американския президент Доналд Тръмп. Държавната иранска телевизия показа демонстрации в градовете Амол, Семнан и Шадеган. Участниците в тях развяват ирански знамена и скандират "Смърт на Америка", "Смърт на Израел" и "Смърт на Великобритания".

При продължаващите повече от седмица протести срещу иранското правителство, най-големите от повече от десетилетие, загинаха 22 души, а над 1000 бяха арестувани, припомня Ройтерс. Безредиците обхванаха над 80 градове и селища. Хиляди младежи и работници изразиха недоволството си от корупцията, безработицата и засилващото се неравенство между бедни и богати. Жители на различни градове заявиха вчера пред Ройтерс, че има признаци за отслабване на протестите, след като правителството засили мерките против тях, изпращайки сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в няколко провинции.

Губернаторът на провинция Машхад, където започнаха протестите, заяви, че 85 на сто от задържаните са били освободени, след като са обещали да не извършват други нарушения. "Тези, които имат криминални досиета или са обвинени в саботаж, като подпалване на мотоциклети или нанасяне на щети на обществени сгради, бяха предадени на съда", добави губернаторът Алиреза Рашидиян пред агенция Исна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1579 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост

2018.04.01 | 20:44

2
Заради вмешателството на краварите във вътрешните работи на всички държави като създават конфликти, Северна Корея ги заплашва с ядрен удар. Русия и Китай са ядрени държави с което щатите трябва да се съобразяват много.

2018.01.07 | 11:21

1
арабската пролет умря

Добави коментар

Водещи новини