Българите в Одеса отбелязаха 170 години от рождението на Христо Ботев

  • 06 януари 2018 20:00

  • 1908
  • 2
Българите в Одеса отбелязаха 170 години от рождението на Христо Ботев
© Булфото (архив)

По инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" в Одеса днес се състоя церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 170-та годишнина от рождението му, съобщи пресцентърът на организацията.

Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България на Прохоровския площад се събраха представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център "Аз Буки Веди", Одеския български драматичен театър, Българския младежки клуб "Актив и просто неравнодушни българи.

"Тази година се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев, който е тясно свързан с българите тук", се казва в изявление на ръководството на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". "За нас той е една от най-ярките личности както от българската история, така и литература. За неговото дело ние отделяме специално внимание по време на учебните часове в "Аз Буки Веди". Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се пресича - както от държавата, така и от обществото ", се посочва още в изявлението.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" бе открит паметник на Христо Ботев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1908 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.07 | 13:23

2
БРАВО !!! Чест им прави но някой малоуни идиоти преди време тук в България го нарекоха "терорист " и го обвиниха че е отвлякал кораба "Радецки". Какво падение !!!!!!!

2018.01.07 | 13:23

1
БОТЕВ Е УБИТ ОТ ПСЕВДО ПАТРИОТИ ТОЕСT български ФАШИСТИ

Добави коментар

Водещи новини