На Богоявление в Италия старица раздава дарове на децата

  • 06 януари 2018 09:21

  • 1238
  • 0
На Богоявление в Италия старица раздава дарове на децата
© Pixabay

Днес, в Италия се чества официално Богоявление. Празникът има древен произход и е свързан с тримата влъхви и старица, която носи дарове на децата.

На Апенините Богоявление е предшествано от езически и древноримски ритуали, в които богинята Стрениа e символ на дарение за благоденствие. Християнството го свързва със старица, отказала да придружи тримата влъхви, тръгнали да даряват Младенеца. Съжалила за това, тя раздала лакомства на децата. И така до ден днешен Бефана, както се казва на италиански или добрата Баба Яга, която също лети с метла и слага в чорапите на мало и голямо своите дарове – за послушните сладкиши, за непослушните въглища от шоколад.

През днешния ден тя се появява по най-оригинален начин – с колело, с лодка, на мотор, на кон, с парашут или се спуска по въже от кула, среща се в превозните средства, а в селището Урбания, където е нейната къща, се провеждат различни забавни инициативи, включително изплитането на най-дългия чорап на Земята. На много места, начело с Флоренция и Форли, Бефана ще раздава на малчуганите чорапи, пълни с бонбони и шоколади, събирайки същевременно средства за пострадалите от земетресенията преди година в Южна Италия. Според сдружения на потребителите, за настоящия празник италианците ще похарчат за подаръци общо над два милиарда евро.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1238 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини