Фалшива тревога за силно земетресение стресна Токио

  • 05 януари 2018 16:03

  • 1325
  • 0
Фалшива тревога за силно земетресение стресна Токио
©

Милиони жители на Токио получиха днес стряскащо предупреждение по телефона за очаквано мощно земетресение, което се оказа фалшива информация, дължаща се на почти едновременното настъпване на две малки земетресения, предаде Франс прес.

"Земетресение край Ибараки, подгответе се за силни трусове", гласеше съобщението. Жителите на японската столица бяха сериозно уплашени сутринта, когато мобилните им телефони позвъняха. След това откриха, че не се случва нищо.
Изненадан беше дори премиерът Шиндзо Абе.

Телевизионни записи показаха как проверява телефона си в канцеларията. Тревогата била регистрирана преди заседание на кабинета.

Линиите на метрото и влаковете бяха временно спрени, както и асансьорите. Водещ на Японската радиотелевизионна корпорация отправи обичайното предупреждение към гражданите да се пазят и да се държат далеч от мебели, които може да паднат.

Всъщност Япония е била засегната почти едновременно от две земетресения, с магнитуд 4,4 и 3,9, на 350 км едно от друго. Няма пострадали хора или материални щети, но системата за предупреждения е реагирала, отчитайки ги като един, много силен трус, обяснява Японската метеорологична агенция.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини