Москва и Китай приветстват готовността за диалог между Северна и Южна Корея

  • 05 януари 2018 14:51

  • 764
  • 0
Москва и Китай приветстват готовността за диалог между Северна и Южна Корея
© Getty Images/Guliver

Русия приветства готовността на Северна и Южна Корея за подновяване на диалога, предаде Ройтерс, като се позова на източник от руското външно министерство.

Москва се надява тази положителна тенденция да бъде подплатена от конкретни договорености за уреждане на ситуацията на Корейския полуостров, каза източникът, цитиран от агенция РИА.

Китайското външно министерство заяви, че приветства и подкрепя конкретни усилия за подобряване на отношенията на Корейския полуостров, след като Пхенян и Сеул се споразумяха да свикат официални преговори следващата седмица - за пръв път от повече от две години.

Японското правителство подчерта днес, че решението на САЩ и Южна Корея да отложат военните учения по време на олимпийските игри в Пьончан не означава, че натискът върху Северна Корея отслабва, предаде Франс прес.

Американският президент Доналд Тръмп и южнокорейския му колега Мун Дже-ин се договориха да не организират военни маневри по време на олимпиадата от 9 до 25 февруари - учения, които всяка година допринасят за засилване на напрежението на полуострова.
Политиката към Северна Корея не се е променила, заяви на редовен брифинг с журналисти днес японският правителствен говорител Йошихиде Суга.

Той каза, че трите съюзнически страни - Япония, САЩ и Южна Корея - са потвърдили общата си стратегия. "Решението за отлагане на ученията не поставя под въпрос волята за засилване на натиска" върху режима на Ким Чен-ун, увери говорителят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини