Важно предупреждение: Има рискове при търговията с криптовалути

  • 05 януари 2018 10:47

  • 2483
  • 1
Важно предупреждение: Има рискове при търговията с криптовалути
© Pixabay

В специални изявления в четвъртък вечерта председателите на Комисията по ценните книжа и фондови борсите (SEC) и Комисията за търговия на стокови фючърси предупредиха за наличието на рискове при търговията с криптовалути и информираха относно действията, които предприемат регулаторните органи, за да защитят инвеститорите и финансовите пазари, предаде БНР.

Комисията по ценните книжа и фондови борсите направи препоръки на Американската асоциация на администраторите на ценни книжа (NASAA), изтъквайки наличието на проблеми и опасения, свързани с така нареченото "Първоначално предлагане на монети" (ICO - initial coin offerings) за криптовалути като биткойн и за други инвестиционни продукти, касаещи виртуалните валути. Трябва да се има предвид, че ICO е аналог на първоначалното предлагане на акции (IPO), като посредством този способ се набират средства под формата на криптовалути за новостартиращи компании.

Самата асоциация NASAA напомни на инвеститорите, че продавачите на ценни книжа и други участници на пазара трябва да спазват законите.

За съжаление е ясно, че много от организаторите на ICO и други, които участват на инвестиционните пазари, свързани с крипотовалутите, не спазват тези закони, се посочва в изявлението на SEC. SEC и държавните регулатори на ценни книжа преследват нарушенията, но ние ви предупреждаваме отново, че ако загубите пари, съществува значителен риск нашите усилия да не доведат до възстановяване на вашата инвестиция.

В отделно изявление, направено също в четвъртък вечерта, председателят на CFTC, Кристофър Джанкарло представи обща информация относно надзорът и подходът на неговата комисия по отношение на търговията на фючърси на крипотовалути. Той също така посочи, че на 23-ти януари Консултативният комитет по технологиите на CFTC, ще обсъди свързаните с това предизвикателства, възможностите и развитието на пазара на виртуални валути.

Джанкарло напомни на инвеститорите, че технологиите, отнасящи се за виртуални валути, са прекалено нови и са довели до редица рискове като оперативни рискове на нерегулираните и оставени без надзор платформи за търговия; рискове за киберсигурността на платформите за търговия и за виртуалните валутни портфейли; спекулативни рискове от изключително волатилните движения на цените; рискове от измами и манипулации чрез традиционни злоупотреби на схеми за изпомпване и дъмпингови схеми, търговия с вътрешна информация, схеми тип "Понзи" и други форми на измама на инвеститори и манипулиране на пазара.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крипто бум

2018.01.21 | 14:55

1
СЛадка работа е тая търговия с криптовалути , ама не е за тъп народ. Първо хубаво проучете за какво иде реч ,ако трябва месец два отделете и после по 2-3 хиляди долара на месец може спокойно да се правят с инвестиция от 500 лв.Ама само някое правителство да ми спре кранчето ,ще им

Добави коментар

Водещи новини