Ердоган е на посещение във Франция днес

  • 05 януари 2018 07:26

  • 1006
  • 0
Ердоган е на посещение във Франция днес
© GettyImages (архив)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде днес на посещение в Париж за разговори с френския си колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, предаде БНР, цитирайки Франс прес.

Агенцията отбелязва, че визитата идва в момент, когато Анкара изглежда желае да възстанови отношенията си с Европейския съюз след сериозната криза миналата година.

Официалното посещение е най-важната визита на турския държавен глава в страна от ЕС след осуетения опит за преврат през юли 2016 г. В центъра на разговорите ще бъдат основно регионални въпроси като сирийския конфликт и въпроса за статута на Ерусалим.

Франция обаче уверява, че въпросът за правата на човека също ще бъде дискутиран.

Макрон каза, че ще повдигне темата за положението на изпратените в затвора журналисти в Турция по време на срещата с турския си колега.

Мащабните чистки, предприети от Анкара след опита за преврат от юли 2016 г., предизвикаха много критики към Турция от европейските партньори и на първо място от Германия. Това почти доведе до спиране на преговорите за членство на страната в ЕС, припомня АФП.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини