Икономиката на еврозоната с най-солидна експанзия от седем години насам

  • 04 януари 2018 13:32

  • 1124
  • 0
Икономиката на еврозоната с най-солидна експанзия от седем години насам
© Pixabay

Икономиката на еврозоната приключи 2017-а година с най-солидна експанзия от близо седем години насам благодарение на ускоряване на бизнес активността в частния сектор на всички водещи държави от региона, показват окончателни данни от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейски мениджъри, информира БНР.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през декември до 58,1 пункта от от 57,5 пункта през ноември и при предварителен индекс на ниво от 58,0 пункта. Това представлява най-висока стойност на индекса от февруари 2011-а година насам и негово стабилно задържане в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 54-ти пореден месец (от средата на 2013-а година насам).

Главен икономист в агенция IHS Markit, Крис Уилямсън, отбеляза, че средната стойност на този индекс за цялата изминала година е от 56,4 пункта, което представлява най-доброто му ниво от 2006-а година насам - точно преди глобалната финансова и икономическа криза.

С един звезден край на 2017-а завърши най-добрата година за еврозоната от повече от десетилетие въпреки широко разпространените страхове, че нарастващата политическа несигурност ще ограничи икономическия растеж, допълни той.

Според Уилямсън, отделните PMI индекси предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през последните три месеца на миналата година с 0,8% спрямо третото тримесечие, отбелязвайки по този начин най-солиден подем от началото на 2015-а година насам.

Индексът, измерващ новите общи бизнес поръчки, нарасна от 57,3 пункта до 58,0 пункта, достигайки през декември най-високо ниво от юли 2007-а година.

Солидното ускоряване на общата бизнес експанзия се дължи както на силно подобрение на активността в промишлеността, така и в сферата на услугите.

Агенция Markit направи възходяща ревизия и на окончателния индекс PMI в сферата на услугите, като през декември той нарасна до 56,6 пункта от 56,2 пункта през ноември и малко над предварителен индекс на ниво от 56,5 пункта, достигайки най-високо ниво от април 2011-а година.

По-рано тази седмица Markit отчете, че активността в промишлената сфера достигна през декември рекорден връх от 60,6 пункта (най-високо ниво на индекса от средата на 1997-а година, когато стартира проучването на агенция Markit).

Днешното проучване предполага, че бизнес активността ще продължава да се увеличава с подобна здрава скорост и в началото на 2018-а година, тъй като силният растеж на новите поръчки кара компаниите да наемат допълнителен персонал с най-агресивно темпо от 17 години насам.

Агенция Markit продължава да отчита, че ускоряването на икономическата експанзия има все по-широка база в рамките на цялата еврозона.

Индексът, отразяващ експанзията на общата бизнес активност в Германия, се повиши през декември до 80-месечен връх от 58,9 пункта спрямо 57,3 пункта през ноември и над предварителен индекс на ниво от 58,7 пункта. В същото време немският PMI индекс в сферата на услугите нарасна до 55,8 от 54,3 пункта, потвърждавайки предварителният индекс на Markit.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността се понижи през декември до 59,6 пункта, но след като през ноември удари 78-месечен връх от 60,3 пункта, докато индексът само в сферата на услугите се понижи до 59,1 от 60,4 пункта месец по-рано.

През декември PMI индексът, измерващ бизнес активността в сектора на услугите на Италия, нарасна силно до 55,4 пункта спрямо 54,7 пункта през ноември, докато аналогичният индекс на Испания се повиши по-слабо до 54,6 пункта от 54,4 пункта месец по-рано.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини