Румен Порожанов: Няма основание за драстично увеличение на цените на храните

  • 04 януари 2018 07:47

  • 1596
  • 0
Румен Порожанов: Няма основание за драстично увеличение на цените на храните
©

В момента имаме стабилизирани цени в животновъдството. Винаги, когато има повишаване на цената на тока има прогнози за поскъпване на цените на храните. Токът е компонент на себестойността на даден продукт, но поскъпването няма да е драстично. Това каза министърът на земеделието и храните Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в в ефира на БТВ.

„Най-вече в производството се получават субсидии, с които производителите се подпомагат, така че повишаването не трябва да е високо“, добави той.

На въпрос безопасна ли беше трапезата ни по време на коледните и новогодишните празници, министърът на земеделието заяви: „Извършени бяха над 2800 проверки на местата за производство и търговия на хранителни продукти. За съжаление нарушенията се повтарят. Това са липса на документи за произход на стоката, изтекъл срок на годност, липса на условия за правилно съхранение. Имаме унищожени към 400 тона негодни храни“.

„Двоен стандарт при храните в Европа и в Българи има“, призна Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в. „Темата ще продължи и през настоящата година. Констатациите са за различни съставки в продуктите. Стартирала е единна методология, която да бъде одобрена от ЕС и да се направи мащабно изследване. проблемът е в различните съставки и цените. Има различни продукти между Австрия и Германия. Това е обидно като потребители. Това е са нелоялни търговски практики“.

„Без единно европейско законодателство няма да можем да отстраним проблема“, смята земеделският министър. Като една от причините Порожанов посочи, че има определени стоки има дефицит.

„Ще посветим първите сесии на Съвета на ЕС на обща селскостопанска политика, на ветеринарната медицина и др.“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини