Унгария и Полша искат гласът им да се чува силно при определянето на бъдещето на ЕС

  • 03 януари 2018 16:56

  • 1324
  • 2
Унгария и Полша искат гласът им да се чува силно при определянето на бъдещето на ЕС
© pixabay.com (архив)

Унгария и Полша искат гласът им да се чува силно при определянето на бъдещето на Европа и твърдо отхвърлят системата на мигрантските квоти в ЕС, каза днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Ние искаме гласът ни да се чува силно, тъй като страните от Централна Европа имат визия за бъдещето на Европа", подчерта унгарският министър-председател на съвместна пресконференция с гостуващия в столицата Будапеща негов полски колега Матуеш Моравецки. "Миграционната политика на ЕС се провали. Трябва да продължим и занапред да охраняваме границите. Нелегалната миграция трябва да бъде пресечена. Не трябва да приемаме мигранти тук, а да доставяме помощта там, където тя е необходима", подчерта Орбан, цитиран от ТАСС.

Моравецки изрази съгласие с този подход. "Само суверенни държави могат да решават кого да приемат и кого - не", посочи новият полски премиер и добави, че "страните от Централна Европа правят много за успокояване на напрежението по източната граница на ЕС", като приемат мигранти от Украйна. "Ние разбираме европейската солидарност и сме готови да оказваме помощ по места", заяви Моравецки.

Унгарският и полският премиер обсъдиха и въпроси от сферата на икономическото сътрудничество и развитието на региона. "Страните от Централна Европа и нейните икономически модели функционират добре. Сега това е най-бързо развиващият се регион в ЕС", посочи Орбан. "За Полша и Унгария, за цяла Централна Европа е важно развиването на инфраструктурните връзки по направление север-юг", каза унгарският премиер и добави, че с полския си колега са обсъдили и обединяването на енергийната инфраструктура.

Миналия месец Орбан, отдавнашен съюзник на Полша в Европейския съюз, даде да се разбере, че Унгария ще блокира всякакви опити за отнемане на правото на гласуване на Полша в Съвета на ЕС, припомня Ройтерс. Това стана, след като Европейската комисия заплаши Полша с такава наказателна мярка заради спорните съдебни реформи.

Последвайте канала на

БТА
1324 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.04 | 07:49

2
Искат, но седят на костовистки уй.

2018.01.04 | 07:49

1
Тия да не са като нас както твърдят западните медии --послушни и най лесно се преговаря .

Добави коментар

Водещи новини