Незаменимите правила на истинските скиори

  • 02 януари 2018 11:06

  • 3000
  • 3
Незаменимите правила на истинските скиори
©

Ските са удоволствие и само тези, които не са го изпитвали, не разбират защо един човек може да прекара цял ден на студа, да се умори, да се поизпоти и накрая да изглежда толкова щастлив...

Да, в ските има някаква магия, но за да я изпитаме, трябва да сме наясно с някои правила, които е добре да спазваме. Затова попитахме истинските професионалисти от семейното ски и сноуборд училище Snow Peaks в Банско кои са техните лични "ски закони", които никога не нарушават.

Феновете на ските ги познават отлично - семейство Парлапанови (бащата Георги и синовете му Иван и Яни ) имат години професионален опит в ски спорта, а сега мисията им е да помагат на всеки да открие и да се наслаждава на прекрасните зимни спортове. След години, прекарани в планината, състезания, паметни спускания и солиден опит с начинаещи и напреднали, от Snow Peaks споделят най-важните уроци, които трябва да знае всеки скиор, преди да се качи в планината.

Ето и безценните им съвети - те са простички, работят безотказно и... прочетете ги поне два пъти.

Тези правила могат да ви спасят живота на пистата:

Как лесно да се научим да караме ски?

Наемете си квалифициран инструктор. Това ще Ви спести страшно много време и ще ви предпази от много опасности. Освен това ще Ви позволи много бързо да изпитате удоволствието от този прекрасен спорт.

Да си наема или да си купя ски/сноуборд?

Зависи от нивото на владеене на спорта - ако сте начинаещи скиори, по-добре е да си наемете оборудване от квалифициран ски гардероб, защото така ще сте сигурни, че ще ползвате подходящо за Вас оборудване. След като напреднете и вече сте наясно от какво точно имате нужда, съвсем естествено ще почувствате потребността да си закупите точно определено оборудване, да си го съхранявате, да му се радвате и т.н.

Как да карам ски безопасно?

Като сме добре оборудвани, подготвени и внимателни. Следвайте маркировките на пистите, разгрявайте се преди всяко каране и се оглеждайте за безотговорни скиори. Най-често опасностите са зад Вас, за това правете чести спирания и си давайте пространство от другите скиори. През цялото време гледайте много внимателно терена пред Вас, защото ако преминете през неравност или стъпите на лед без да сте подготвени, най-често внезапно губите контрол върху ските/борда и почти винаги следва падане. Избягвайте да преминавате по изкуствения сняг около оръдията на пистите, защото ските Ви внезапно ще спрат и когато не го очаквате, можете да паднете лошо.

Какви са рисковете в карането на ски и как да се предпазим?

Най-честите рискове са свързани с контузии на краката, ръцете и главата. Много е важно да ползваме каска и за по-малките протектор за гръбнака. Преди всяко каране трябва задължително да се разгряваме. Не карайте слушайки музика - това може да бъде много опасно. Първо, от вятъра няма да чувате нищо и второ - необходими са всичките Ви сетива, за да сте напълно наясно какво точно се случва около и зад Вас. Никога не карайте ски с дъвка или храна в устата Ви.

На ски с деца :)

Звучи доста забавно, но трябва да се подходи внимателно. Първо, ако децата Ви не са се качвали на ски, най-добре е да им наемете инструктор. Дори и да можете да ги научите сами, това не е най-добрият вариант, защото децата често се лигавят с родителите си, а пред непознати са много по-сериозни.

Следващата стъпка е оборудването - каската е задължителна, ако децата са на възръст до 10 г., протектоъта за гръбнака също. Останалите неща просто трябва да са им удобни и подходящи за ръста, теглото и уменията. След като децата имат основните умения и сте заедно на пистата, вашата задача е да сте сигурни, че ще са в безопасност от безотговорни скиори, които летят надолу по пистата. Затова просто карайте след децата си на 15-20 метра, така че да могат да Ви чуват и от време на време се оглеждайте назад. Спирайте често в единия край на писатата и карайте, когато е чисто. Най-добре е да карате сутрин преди пистите да са се изровили, защото на децата им е доста трудно, когато има бабуни или син лед. Ските са чудесен и много полезен зимен спорт, но изискват подготовка и вниманиe, не го забравяйте!

Ето и един полезен чек лист, преди да се качите на ските:

*Хапнете добре (ако сте гладни, много лесно измръзвате, когато тялото Ви преработва храна, кръвобръщението е засилено и тялото се справя много по-лесно със студа);

*Вземете си слънцезащитен крем за лице; *Вземете си салфетки, за да не се налага ди си бършете носа с ръкавици или сняг :)

*Проверете автоматите на ските дали са натегнати точно на Вашите килограми; *По възможност винаги карайте с наточени и намазани с вакса ски;

*Винаги се спускайте със здраво затегнати обувки - това Ви позволява да контролирате правилно ските и значително предпазва глезените Ви в случай на усукване. (Професионалистите винаги затягат обувките си максимално, докато се спускат и веднага след това ги охлабват, за да се отпуснат стъпалата им.);

*Карайте с удобни и чисти очила за ски - НЕ КАРАЙТЕ СЪС СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА! При падане може да се нараните много сериозно;

*Задължително се разгрейте и разтегнете добре преди каране;

След ски не забравяйте:

*Задължително ръзтегнете мускулите и сухожилията на краката си;

*Ако имате възможност да останете поне 15 мин в сауна или да направите релаксиращ масаж, ще се възстановите много бързо;

*Много е важно да се нахраните добре и да приемете достатъчно течности след цял ден на пистата;

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3000 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.01 | 18:07

3
Видиш ли герберастка тиква проста на пистата или извън нея , НАЦЕПИ я и изгори семките да не се размножават !!! Опоскаха БЪЛГАРИЯ тия крадци и лъжци ! Особено вредни са тиквите от Банкя !

2018.01.19 | 11:32

2
Златно правило в ските - видиш ли седесар, бутай и му иби майката педерастка.

2018.01.10 | 10:56

1
Правило 2: Прочетеш ли пост от простак - напсувай го!

Добави коментар

Водещи новини