Водещите германски партии си размениха остри реплики преди началото на преговорите за управляваща ко

  • 02 януари 2018 08:54

  • 1565
  • 1
Водещите германски партии си размениха остри реплики преди началото на преговорите за управляваща ко
© Getty Images/Guliver

Консерваторите на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните намаления. Все повече стават съмненията дали могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция", предаде Ройтерс.

Утре партийните ръководства ще се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Расте обаче броят на политиците, които сега казват, че Меркел може да се наложи да управлява с правителство на малцинството или да отиде на нови избори.

Заместник-председателят на ГСДП Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните изказвания от лагера на консерваторите са "контрапродуктивни за съставянето на каквото и да било правителство", както и че те са предизвикали съмнения за това доколко консерваторите имат воля за съвместно управление.

По думите му сключването на споразумение за нова коалиция далеч не е сигурно и не е ясно дали на преговорите ще може да бъде създадено достатъчно доверие.

"Правителството на малцинството си остава вариант, дори канцлерът Ангела Меркел да не иска да го признае", каза той в публикувано днес интервю за вестник "Пасауер нойе пресе".

Шефер-Гюмбел изтъкна различията с консерваторите по редица въпроси и окачестви като "смехотворни" предложенията на някои кръгове в консервативния блок да се намаляват данъци за лица с високи доходи.

Между консерваторите и социалдемократите има напрежение и по въпросите здравеопазване, имиграция, Европа, трудови регулации и пенсии.

Шефер-Гюмбел заяви, че подкрепя призивите на председателя на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за по-високи данъци за най-богатите и поиска нови мерки с цел да не се допусне големите компании да избягват данъци.

Чрез различни свои политически документи съюзниците на Меркел от Бавария, Християнсоциалният съюз, се разграничиха от ГСДП, призовавайки за данъчни намаления, редуциране на помощите за кандидати за убежище, по-високи разходи за отбрана и пределни граници за броя на имигрантите.

Влиятелният икономически съвет на партията на Меркел, Християндемократоческия съюз, заяви, че ще призове ръководството на ХСС да настоява за правителство на малцинството, когато се срещнат тази седмица. Според съвета Германия ще понесе "огромно финансово бреме за поколения напред", ако ГСДП прокара плановете си за публични разходи в рамките на възможна коалиция.

"Голямата коалиция ще бъде по-скъпа в дългосрочен план, отколкото правителство на малцинството", заяви пред вестник "Аугсбургер алгемайне" Волфганг Щайгер, генерален секретар на съвета.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви за изданията от медийната група "Функе", че партията му ще настоява за ограничаване равнището на имиграцията. Тя иска да бъде продължена и временната забрана за събиранията на семейства на мигранти, получили "субсидиарна закрила", статут на убежище за хора, които не са официално признати за бежанци.

По думите му ХСС има демократична отговорност да преговаря за нова коалиция, ако бъде възможно политическите различия да бъдат преодолени.

"Надявам се социалдемократите да имат същото чувство за отговорност", каза той. "Имаме спешна нужда от действия на законодателния фронт. Спешно се нуждаем от ясни мнозинства в парламента, нуждаем се от надеждни коалиции."

Заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Александър Ламбсдорф заяви пред вестник "Хайлбронер щиме", че голямата коалиция остава възможност за бъдещето, пише БТА.

По думите му обаче той не изключва и възможността за нови избори или правителство на малцинството. "Това няма да е много приятно, но така същевременно няма да се стигне до конституционна криза", каза Ламбсдорф.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не син

2018.01.03 | 00:12

1
Да разкарат бабишкерата и нещата ще се наместят !

Добави коментар

Водещи новини