Няма оцелели при падането на хидроплана край Сидни

  • 31 декември 2017 12:52

  • 5858
  • 2
Няма оцелели при падането на хидроплана край Сидни
©

Загинали са всичките шест души на борда на австралийския хидроплан, който се разби и падна при неизяснени засега обстоятелства в дълбоки води в река Хоксбъри северно от Сидни днес, в навечерието на Нова година, предаде Ройтерс.

Петимата туристи били на традиционен предновогодишен обяд в един от екзотичните ресторанти край реката в залива Ерусалим на 40 км северно от най-големия град на Австралия, където отломки от самолета и разлято гориво бяха открити на водната повърхност. Дълбочината на това място е значителна и самолетът не се вижда от повърхността. Шестият е пилотът.

Спасителни екипи пристигнаха на мястото на катастрофата и започнаха гмуркания към самолета, лежащ на дъното, и изваждаха едно по едно телата на загиналите. От полицията казаха, че е твърде рано да се гадае за причината за катастрофата. Не се съобщава нищо и за самоличността на петимата пътници. В момента се провеждат разговори с няколко свидетели, които били в лодките си в реката, която е оживен воден път, особено в предновогодишните дни. Според няколко австралийски медии четири от жертвите са британски граждани, макар че това засега не е потвърдено от полицията. Външното министерство в Лондон съобщи, че е в постоянен контакт с местните власти в Сидни и е в готовност да предостави консулско съдействие.

Полети с хидроплани от пристанището на Сидни до ресторантите край река Хоксбъри са популярни сред туристите и имат вече 80-годишна история, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Самолетът, който катастрофира, е собственост на фирмата "Сидни Сийплейнс". От услугите за развлекателни полети с тази фирма по този популярен маршрут са се ползвали и знаменитости, като американския софтуерен магнат Бил Гейтс и редица кино и поп звезди.

Изпълнителният директор на фирмата Аарон Шоу каза по националната телевизия Ей Би Си, че пилотът връщал приятелската компания от новогодишен обяд в един от ресторантите на реката към Сидни, когато самолетът се разбил около 15:15 ч местно време днес.

Австралийската агенция за транспортна безопасност заяви, че започва разследване на катастрофата и призова евентуални свидетели да се явят пред властите за показания. Местен полицейски шеф каза пред репортери, че предстои щателен оглед на самолета, за да се прецени кога той може да бъде вдигнат от дъното.

Той добави, че следователите са във връзка с фирмата оператор на полета за идентифициране на жертвите, и техните семейства ще бъдат уведомени, преди имената им да бъдат публично оповестени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5858 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.23 | 21:32

1
Там нека пада, да не е в братска Русия.

2018.01.23 | 21:33

2
паднала ти е главата във водата, педел!

Добави коментар

Водещи новини