Сигнал от австралийски дипломат подтикнал ФБР да разследва руската намеса в изборите в САЩ

  • 31 декември 2017 11:55

  • 2348
  • 2
Сигнал от австралийски дипломат подтикнал ФБР да разследва руската намеса в изборите в САЩ
© Getty Images/Guliver

Сигнал, подаден от висш австралийски дипломат, изглежда, е подтикнал американското ФБР да започне разследване на руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и за нейната възможна координация с кампанията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Асошиейтед прес.

Съветникът на кампанията на Тръмп - Джордж Пападопулос, казал на австралийския посланик във Великобритания Алекзандър Даунър по време на среща в Лондон през май 2016 г., че Русия притежава хиляди имейли, които биха злепоставили кандидатката на Демократическата партия Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, твърди вестникът. Даунър е бивш външен министър на Австралия и влиятелен политик в страната.

Канбера предала тази информация на ФБР, след като имейлите на Демократическата партия изтекли в публичното пространство, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитирайки четирима настоящи и бивши американски и чуждестранни високопоставени официални лица, пряко запознати с ролята на австралийците в случая.

"Хакването (на имейлите) и разкритието, че член на екипа на кампанията на Тръмп може да е имал вътрешна информация за това, били главните фактори, подтикнали ФБР да започне разследване (на руската намеса и причастността на екипа на Тръмп към нея) през юли 2016 г.", посочва всекидневникът.

Адвокатът на Белия дом Тай Коб отказа коментар по тази публикация, като заяви само, че администрацията продължава да сътрудничи на разследването, което сега се ръководи от специалния съветник и бивш шеф на ФБР Робърт Мълър, "за да помогне за експедитивното му приключване".

АП припомня, че Пападопулос призна, че е давал лъжливи показания пред ФБР, а сега е свидетел, помагащ на разследването. Съдебни документи, разсекретени преди два месеца, сочат, че през април 2016 г. той се е срещнал с лондонския професор Джоузеф Мифсуд, който му казал за натрупаните от Русия (компрометиращи) имейли. Това станало още преди Националният комитет на Демократическата партия да разбере колко дълбоко са бръкнали в електронната поща на партията хакерите, свързани с руското правителство.

Според вестника Пападопулос е споделил тази информация с Даунър, но остава неясно дали той я е споделил също и с някого от кампанията на Тръмп, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2348 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.08 | 18:28

2
Русия ще управлява света!
Ха

2018.01.01 | 20:47

1
Убийствена глупост, само за американци.

Добави коментар

Водещи новини