Египет ликвидира трима ислямисти, подготвяли атентати по празниците

  • 30 декември 2017 19:42

  • 2186
  • 2
Египет ликвидира трима ислямисти, подготвяли атентати по празниците
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Египетските власти са ликвидирали трима членове на въоръжена групировка, подготвяли атентати по време на новогодишните и коледни празници, предадоха световните агенции.

Бойците от радикалното движение "Хасм", считано за разклонение на "Ислямска държава", са убити при престрелка във ферма в провинция Гиза, информира Ройтерс. По информация на министерството на вътрешните работи те били превърнали убежището си в междинна база за подготовка на терористични нападения и изготвяне на експлозиви. При обиска на мястото са открити автоматично оръжие, боеприпаси и две готови за използване самоделни бомби, допълва ТАСС.

В други две провинции са задържани десетима съучастници на убитите ислямисти, от които са иззети девет взривни устройства. Разбитата мрежа е възнамерявала да извърши поредица терористични актове и нападения срещу туристически обекти, инфраструктурата, въоръжените сили и полицията през празничните дни в Египет, посочва министерството. Джихадистите са планирали нападения срещу тържества на коптските християни, които отбелязват Коледа на 7 януари, уточнява Асошиейтед прес.

В навечерието на новогодишните празненства, както и преди честването на католическата и православната Коледа, в Египет под засилена охрана бяха поставени над 2600 църкви, а транспортът по улиците край храмовете е напълно спрян.

Вчера въоръжен мъж откри огън по богомолци и служители на египетските сили за сигурност пред коптска църква в предградие на Кайро и уби най-малко девет души. "Ислямска държава" пое отговорността за нападението.

Нападателят бе идентифициран като 33-годишния Ибрахим Исмаил, който според полицията е свързан и с предишни смъртоносни нападения. Той бе ранен в престрелка с полицията и арестуван. Според министерството на здравеопазването е починал в болницата.
Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как след атаката той спокойно върви необезпокояван по улица за близо 10 минути след нападението, като само от време на време се обръща, за да стреля, докато сам не бива прострелян, информира Асошиейтед прес. Записът предизвика вълна от критика към полицията заради действията й по случая.
Междувременно властите подеха кампания срещу мотоциклетистите, след като стана ясно, че нападателят вчера се е придвижвал с мотоциклет, съобщава ДПА.

Пътната полиция в цялата страна е инструктирана да проверява валидността на документите на шофьорите на мотори, като нерегистрираните машини ще бъдат конфискувани незабавно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.12.31 | 07:34

1
И у нас има за ликвидиране цяла седесарска мафия.

2017.12.31 | 07:35

2
Абе брат,поне по нова година не ти ли отпускат малко почивка? На много гадна работа си се хванал явно...!

Добави коментар

Водещи новини