В Иран арестуваха 52 души при антиправителствени протести

  • 29 декември 2017 18:39

  • 936
  • 0
В Иран арестуваха 52 души при антиправителствени протести
© gettyimages (архив)

52 души са били арестувани във втория по големина ирански град Машхад във вчерашните протести срещу повишение на цените, предаде БТА, цитирайки АФП.

Стотици души са участвали в протеста в този град в Североизточен Иран. Те скандирали лозунги против правителството на президента Хасан Рохани, защото смятат, че то е неспособно да се справи с редица икономически проблеми. Председателят на революционния трибунал на Машхад Хосеин Хейдари заяви, че тези хора са арестувани за скандиране на силно критични лозунги, съобщи близката до консерваторите агенция Фарс. Хейдари предупреди протестиращите да не нарушават закона, като същевременно припомни, че хората имат право да участват в демонстрации.

Според видеокадри на реформаторската медия Назар демонстрантите са скандирали "Смърт на Рохани", но също "Не Газа, не Ливан, живота ми в Иран", с което изглежда критикуват намесата на Иран в регионални проблеми. Назар съобщи и за по-малки демонстрации в южния град Язд, северния Шархуд и североизточния Кашмар. От миналата седмица цената на яйцата е скочила двойно след решението на правителството да се заколят милиони кокошки, заразени от птичи грип. Според местен депутат обаче причините за гнева на демонстрантите са по-дълбоки.

"В Машхад има сериозна криза заради незаконните кредитни институции", каза Хамид Гармаби от близкия до Машхад град Нейшабур. Той има предвид разрастването на незаконни организации за отпускане на заеми по време на управлението на президента Махмуд Ахмадинеджад между 2005 и 2013 г.

След идването си на власт през 2013 г. правителството на Рохани се опитва да оздрави финансовия сектор и затвори три от най-големите кредитни организации: Мизан, Ферештеган и Самен ал Ходжадж. Машхад е един от най-пострадалите градове от затварянето на Мизан, която е имала около един милион клиентски сметки. От 2015 г. в града е имало редица протести, отбелязва държавната агенция ИРНА.
Районът е засегнат и от други финансови измами като сриването през 2015 г. на огромен проект за строеж на нов град близо до Машхад, довело до загуби за над 100 000 инвеститори.

Правителството на Рохани успя да сведе инфлацията до под 10 процента спрямо 40 процента при управлението на Ахмадинеджад, но равнището на безработица остава високо - 12 процента по официални данни, отбелязва АФП. Днес в западния град Керманшах около 300 демонстранти скандираха "Освободете политическите затворници" и "Свобода или смърт" и унищожиха държавно имущество, предаде Ройтерс.

Общественото недоволство в Иран в последно време е предизвикано от растящите цени и сигналите за корупция, както и от безпокойство от скъпоструващата намеса на Ислямската република в регионални конфликти в страни като Сирия и Ирак, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини