Вулканът Синабунг на остров Суматра с най-мощното си изригване за годината

  • 29 декември 2017 09:53

  • 1474
  • 0
Вулканът Синабунг на остров Суматра с най-мощното си изригване за годината
© Getty Images/Guliver

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра избълва тази седмица пламъци и мощен стълб от нажежена пепел високо в атмосферата. Това е най-силното му изригване за годината, заяви днес представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

Падащата пепел и пушекът, изпълнил въздуха, създадоха неудобства за хиляди жители на околността, но опасната зона бе евакуирана и никой не пострада сериозно, посочи Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на службата за защита от стихийни бедствия.

Изригването в сряда - най-мощно за годината, ако говорим за потоците от лава и площта, покрита с пепел, унищожи посевите на стотици селски стопани, отбеляза той.

Днес вулканът отново избълва стълб от нажежена пепел, който стигна 4 км височина - малко по-малко, отколкото в сряда, добави Нугрохо.

Вулканът Синабунг е разположен в северната част на остров Суматра, на 60 километра от град Медан. Височината му е 2460 метра. Навлязъл в продължителен период на изригвания през 2013 г. след най-малко 400 години в покой, той е сред 129-те активни вулкани в Индонезия - архипелаг, разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, пояс с висока сеизмична активност, напомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини