Министерство на културата: Къщата на Рачо Петров не е недвижима културна ценност

  • 28 декември 2017 16:00

  • 5537
  • 2
Министерство на културата: Къщата на Рачо Петров не е недвижима културна ценност
© Булфото

Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата /МК/ извърши проверка по случая с разрушаването на сграда на бул. "Княз Ал. Дондуков" 20 и установи, че сградата не притежава статут на единичен паметник на културата.

Това съобщава пресцентърът на ведомството и уточнява, че сградата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето й не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство.

С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - "Ансамбъл "Бул. Княз Александър Дондуков" и в границите на II защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец", с МК задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
отдавна

2017.12.29 | 11:57

2
няма държава.
роб на влаЗта

2017.12.29 | 11:56

1
Ква културна ценност... Изоставен имот в центъра с наследници очакващи милиони от продажбата.... Такива трябва да ги изземва държавата и да платят защото са я оставили ...

Добави коментар

Водещи новини