Успешен край на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС

  • 28 декември 2017 13:24

  • 3144
  • 2
Успешен край на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС
© МБПСЕС 2018

На първи януари България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС за половин година – за първи път, откакто е член на Съюза. Това става шест месеца по-рано заради решението на Великобритания да напусне Общността. Така от началото на годината до 30 юни 2018 Европа ще се ръководи от София, като страната-председател има отговорността да организира и провежда срещите на всяко равнище на Съвета, както и да гарантира непрекъснатост на работата на Съюза.

Вече е съставен и одобрен подробен календар на председателството, в който са включени общо 300 събития в България и 1500 в Брюксел. У нас те ще се провеждат основно в София, но тематични мероприятия ще има и в други градове – Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе, Козлодуй, Самоков и др. Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво. Потвърдени са и 5 срещи на европейско парламентарно равнище. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството е планирано да се реализират още около 85 събития. За шестте месеца у нас ще пристигнат 22 хиляди делегати и журналисти.

Откриването на председателството ще стане на 11 януари в Народния театър в София, за което в България ще се събере политическият елит на Европа – ръководителите на европейските институции и  президентите на държавите-членки. Ще пристигнат и 60 журналисти от водещи европейски медии, които пресцентърът на председателството е готов да посрещне.

Официалното откриване ще бъде предшествано от мини-откриване, наречено MegaDojo Sofia 1.0 #Kids4DigiEU. Събитието не е включено в официалната програма на председателството, но ще се проведе в НДК в три от залите, в които ще се водят работните срещи на най-високо ниво. За детското откриване ще пристигнат около 300 деца от цялата страна, които ще се забавляват да откриват Европа с помощта на високите технологии в няколко специализирани работилници.

2018 година е и година на Европейското културно наследство. Тя ще бъде открита в София заедно с ротационното председателство, а София ще поеме официално и ролята си на Европейска столица на спорта.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3144 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.03 | 18:48

2
В ЦИГАНСКИ КВАРТАЛИ НЯМА ЛИ ДА ГИ ВОДИТЕ ???

2018.01.03 | 18:48

1
Добре че Живков по времето на " лошия" социализъм построи НДК да има сега с какво да се перчите !

Добави коментар

Водещи новини