Оставки в Перу заради помилването на експрезидента Фухимори

  • 28 декември 2017 08:04

  • 878
  • 0
Оставки в Перу заради помилването на експрезидента Фухимори
© Getty Images/Guliver

Перуанският министър на културата подаде оставка като реакция на помилването на бившия президент Алберто Фухимори, осъден за престъпления срещу човечеството, предаде Франс прес.

Салвадор дел Солар, актьор и режисьор, обяви оставката си в Туитър. Той винаги се е противопоставял на помилването на Фухимори, станало преди броени дни по хуманитарни причини.

Заради това оставка подаде и президентският съветник Масимо Сан Роман, както и трима депутати от партията на президента Педро Пабло Кучински, помилвал Фухимори на Бъдни вечер.

Решението на президента предизвика недоволството на перуанците, обвиняващи го, че се опитва да се задържи на власт с подкрепата на поддръжници на Фухимори в парламента.

Фухимори бе държавен глава в периода 1990-2000 г. През април 2009 г. той бе осъден на 25 години затвор. Тогава в съда бе доказана връзката на Фухимори с убийството на 15 души в окръг Барио Алтос през ноември 1991 г., както и с похищението и убийството на 9 студенти и преподаватели от университета Ла Кантута в Лима през юли 1992 г. Освен това Фухимори бе осъден по редица дела за корупция и разхищение на държавни средства.

Фухимори е на 79 години. Той страда от прогресивно, дегенеративно и нелечимо заболяване, което мотивира неговото помилване. То стана броени дни след като група от поддръжници на Фухимори в контролирания от опозицията парламент на Перу спасиха Кучински от започването на процедура по импийчмънт заради подозрения за корупция и приемане на подкупи от бразилския строителен гигант Одебрехт.

Последвайте канала на

БТА
878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини