Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул посрещна празника реставрирана

  • 27 декември 2017 09:23

  • 5649
  • 3
Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул посрещна празника реставрирана
© Bulfoto (архив)

След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул посреща днешния Стефановден напълно обновена.

За да съхранят автентичния облик на храма, над 40 специалисти са реставрирали всичко в него парче по парче. Официалното откриване е насрочено за седми януари. Тогава вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат заедно в църквата. През 2018 г. храмът ще отбележи 120 години от създаването си.

Желязната църква „Св. Стефан” е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 г. до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция.

„Частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани“, разказа пред БНТ Дениз Кахраман, строителен контрольор.
С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са обхванати от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите и реставраторите. „Когато преди няколко години започнахме с реставрацията просто не знаехме от къде да тръгнем. Църквата беше в такова състояние, че буквално беше застрашена от разрушаване“, обясни Халюк Йозгюдер, реставратор.

Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз. Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на византийския храм „Св. София” в Истанбул. С екипа са успели да укрепят и обновят изцяло желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.

Българската общност в Истанбул с нетърпение очаква официалното откриване на храма на 7 януари, защото вече ще могат да посещават редовно служби и литургии, а не само по Коледа и Великден.

Турският екип от реставратори и архитекти е убеден, че след мащабното обновяване българската църква „Св. Стефан” ще има поне още век и половина живот.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5649 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умри,

2018.01.01 | 21:27

3
Турска Свиньо!!!

2018.01.01 | 21:27

2
ИНШ АЛЛАХ , КАРДАШЛАР
росен златев

2017.12.27 | 16:46

1
КУР-ВЕНСКИЯ ГРОБАРСКИ ТРОЛ.

Добави коментар

Водещи новини