Пакистан и Афганистан са се разбрали да подобрят отношенията си

  • 26 декември 2017 15:07

  • 2075
  • 0
Пакистан и Афганистан са се разбрали да подобрят отношенията си
© gettyimages (архив)

Външните министри на Китай, Пакистан и Афганистан призоваха талибаните да се присъединят към мирните преговори колкото се може по-бързо. В обща декларация те се обявиха за "широкообхватен и помирителен мирен процес" и за прекратяване на почти всекидневните талибански нападения в Афганистан.

Китайският външен министър Ван И също така каза на пресконференция след срещата в Пекин, че Пакистан и Афганистан са се съгласили да подобрят отношенията си възможно най-скоро, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Те са изразили единодушна позиция, че "няма да позволят на никаква групировка или сила да използва техните територии за действия, които да подкопават сигурността на другата страна". Двете страни са се договорили да създадат пет работни групи, които да работят за нормализиране на отношенията им. Кабул е предоставил на Исламабад "важен план за нормализация на двустранните отношения във взаимна изгода", каза Ван И. Китай е готов също така да окаже активно съдействие за организирането на мирен диалог между афганистанските власти и талибаните, добави Ван И.

"Афганистанското правителство заяви, че в най-близко време ще подготви интересен реалистичен проект за провеждане на мирни преговори с талибаните. Китайската и пакистанската страни одобриха тази инициатива. Ние сме готови да положим всячески усилия за оказване на подкрепа на Кабул в осъществяването на тези консултации и да предоставим за целта всичко необходимо", посочи китайският първи дипломат.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2075 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини