Папа Франциск: Ветровете на войната духат в нашия свят

  • 25 декември 2017 15:12

  • 2534
  • 1
Папа Франциск: Ветровете на войната духат в нашия свят
© gettyimages (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март използва днес традиционното си коледно послание, за да отправи световен призив за мир, като започна с израелско-палестинския конфликт, съобщи ДПА.

Светият отец се появи по пладне на централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, за да отправи посланието си и благословията "Urbi et Orbi" (Към града и към света"). "Ветровете на войната духат в нашия свят и един отживял модел на развитие продължава да поражда упадък на човечеството, обществата и околната среда", заяви Франциск.

Водачът на католиците по света каза, че може да види Исус в лицата на децата, живеещи в засегнатите от войни зони, и тези, произхождащи от семейства на бежанци и безработни. "Нека се помолим на Господ да има мир за Ерусалим и навсякъде по Светите земи", призова наместникът на Св. Петър и изрази надежда за "подновяване на диалога", който да позволи "мирно съвместно съществуване на две държави" - израелска и палестинска.

Франциск каза, че децата в Близкия изток "продължават да страдат заради нарастващото напрежение между израелци и палестинци", че Сирия остава "белязана от война", а продължаващият конфликт в Йемен "е до голяма степен изпаднал в забвение". Той не пропусна да спомене и Украйна, където, по думите му, конфликтът трябва да приключи "по пътя на изпълнението на достигнатите споразумения".

Главата на Римокатолическата църква обърна внимание на съдбата на непълнолетните имигранти, които пътуват "сами, при нечовешки условия и стават лесна плячка на трафиканти на хора".

Папата се спря на напрежението на Корейския полуостров и каза, че се моли "разногласията да бъдат преодолени и да се изгради взаимно доверие в интерес на целия свят".

Франциск припомни и тежката съдба на рохингите в Мианма и Бангладеш.

Последвайте канала на

БТА
2534 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
духат

2017.12.27 | 10:36

1
в гЪЗА ТИ ПОМИЯР ДОЛЕН. ПОДЛОГА НА ЧИФУТИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини