Какви опасности крият умните играчки за децата?

  • 23 декември 2017 20:30

  • 12614
  • 0
Какви опасности крият умните играчки за децата?
© Getty Images

Умните играчки са нещо доста забавно, но идват с някои наследени уязвимости от гледна точка на киберсигурността, която може да доведе до изтичане на ваши или на детето ви лични данни и дори по-лошо – детето ви да бъде изложено на опасност от посегателство.

Поне три големи компании са допускали в последните години пробиви в защитата на играчките, които са довели до изтичането на данни от 2 до 10 милиона потребителски профила, предава БТВ.

Ирина Димитрова търсила по-интересен подарък за племенниците си. Умните играчки привлекли вниманието , защото могат да пеят и говорят с детето и да станат най-добрия му приятел.

„Играчката има камера и микрофон и родителят може да наблюдава самото дете през деня. Притесни ме факта, че може да бъде обект на хакерска атака и потърсих повече информация от доброволците на Safer” споделя Ирина.

Умните играчки могат да бъдат уязвими през приложенията за смартфони, с които се управляват или при незащитена връзка през блутуут или безжичния интернет. Така злонамерен човек може не само да шпионира детето и семейството през играчката, но да влезе в контакт с детето, за да осъществи всякакви престъпни схеми.

Специалистите съветват да купуваме играчки, след сериозно проучване и от сигурни доставчици и да защитим рутера и блутута им с парола. Да сме сигурни, че когато не се ползва играчката, микрофонът и камерата са изключени, и да проверят кой има достъп до играчката през родителското приложение.

Владимир Стоименов от неправителстваната организация за дигитална хигиена Safer е категоричен, че платформата за управление и съхранение на данните от умните играчки не е защитена надеждно.

„През последната година има над 1 млн. засегнати акаунта. Тя се закача до домашния интернет и ако не е защитена, престъпниците имат достъп до нашите деца, до най- скъпото ни, което е абсолютно незащитено на възраст 3 – 6 години. Децата на тази възраст могат да изпълняват команди от играчката като „отвори вратата” например или „покажи ключа”, не говорим за воайори и педофили”, казва Стоименов.

Ирина Димитрова се отказала от играчката – съветва възрастните да внимават в избора на забавления за невръстни деца.

„Това е плашещото, защото може някой недоброжелател да се възползва от доверието на малко дете. А то е доверчиво, особено към плюшена играчка”, коментира Ирина.

Ако обаче решим, че детето трябва да има роботизиран приятел, трябва да предоставяме минимална информация в профила за използване и да ги защитим със сложни пароли.

Маркетингово проучване на пазара на умни играчки за тази година показва, че техните продажби ще продължават да растат с 89 млн. долара годишно. В момента пазара на умни играчки, свързани с интернет, се изчислява на 2,27 милиарда долара в световен мащаб.

Последвайте канала на

Novini.bg
12614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини