Мюсюлмани нападнаха коптска черква в Египет, има ранени

  • 23 декември 2017 17:53

  • 1752
  • 4
Мюсюлмани нападнаха коптска черква в Египет, има ранени
© Getty Images

Стотици мюсюлмани нахлуха вчера в християнска коптска черква южно от Кайро, нападнаха богомолците вътре и унищожиха черковно имущество, преди да бъдат разгонени от пристигналите охранители, предаде Асошиейтед прес.

Според разпространено днес съобщение на епархия от египетската коптска църква демонстрантите се събрали пред сградата. Първо скандирали лозунги за нейното разрушаване, защото е нелицензирана от държавата, след което нахлули вътре. Ранените от нападението са настанени в близката болница.

От коптската епархия в град Атфих казаха, че се опитват да легализират въпросния храм в Гиза край Кайро съгласно влязъл в сила през миналата година закон, който урежда правилата за изграждане на черкви.

Атакуваната черква приема от 15 години вярващи, въпреки че няма официалното разрешение от държавата. Египетските власти често отказват да разрешават изграждането на християнски храмове, защото се опасяват от протестите на консервативни мюсюлмани. Затова християните са принудени да градят черкви нелегално или да създават места за молитви в други сгради, пояснява АП.

Християните са 10 процента от населението на Египет. Те често са обект на насилие на ислямисти, а само от декември 2016 г. досега в резултат от такова насилие са убити над сто души и стотици са ранени.

Последвайте канала на

БТА
1752 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Рибново

2017.12.31 | 18:32

1
Аз да вярвам ! Това са такива мюсюлмани като тези християни които нападнаха молещи на петъчна молитва в София преди няколко години защо ви е чудно.Не търси вината в исляма а в мюсюлманите които са извършили това. Исляма забранява насилието и убийствата. Ислямът е религията на мирът.
kokиче

2018.02.03 | 23:19

4
я се ш.. от з...
Шараново

2017.12.31 | 18:32

2
Промит мозък.

2017.12.31 | 18:32

3
Исляма бил миролюбива религия. Вярвате ли?

Добави коментар

Водещи новини