Макрон пристигна на посещение в Нигер

  • 22 декември 2017 21:29

  • 1604
  • 0
Макрон пристигна на посещение в Нигер
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на пристигна днес в Ниамей, столицата на Нигер, където ще отпразнува Бъдни вечер със стотици френски войници, разположени за борба срещу джихадистките групи в Сахел в рамките на операция "Бархан", предаде Франс прес.

Макрон пристигна на летището около 19,00 ч. (местно време) и беше посрещнат от президента на страната Махамаду Исуфу. Френският държавен глава ще посети днес и утре базата на операция "Бархан" на летището на Ниамей, където са разположени около 500 френски войници и изтребители "Мираж 2000", транспортни машини и безпилотни самолети.

След посещенията му в Гао, Уагадугу и Абиджан, краткият престой на Макрон в Ниамей ще покаже, че френският президент смята стабилизирането на пустинното сърце на Западна Африка за приоритет, отбелязва АФП. През летището, на което пристигна френският президент, преминават повечето от четирите хиляди френски войници, разположени в Мали, Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания в рамките на действията срещу джихадистите в Западна Африка.

Коледното посещение на разположени в чужбина войници е обичай за всички френски президенти, отбелязва АФП. То ще позволи на Макрон да изрази френската подкрепа за Нигер, където джихадистите извършват нападения. Бедната африканска страна е изправена пред джихадисти от Сахел на север и на запад, както и срещу нигерийската групировка Боко Харам на югоизток.

"Това е силен политически сигнал към един партньор, който днес се бори на всички фронтове и с който Франция поддържа особено стабилни отношения на доверие", заяви френското президентство.

Очаква се утре Макрон да се срещне с президента Исуфу в президентството в Ниамей. Миналата седмица домакинът заяви, че борбата с тероризма в Сахел засяга не само страните от региона, а и Европа и целия свят. Според него обаче армиите на страните от региона са прекалено слаби, за да следят джихадистите в този обширен район с размерите на Европа. Десетките джихадистки групи се крият сред населението и се финансират от трафик от всякакъв вид.

Точно с тази цел Франция създаде операция "Бархан" през август 2014 г., наследничка на операция "Сервал", която беше започната по спешност през 2013 г. в Мали, за да спре напредъка на джихадистите, заплашващи столицата Бамако. "Бархан" е най-голямата френска операция в чужбина, като има за цел да подкрепи въоръжените сили на петте страни, за да попречи на възстановяване на джихадистките убежища.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини