15-ят военномедицински екип се завърна от Мали

  • 22 декември 2017 11:14

  • 1266
  • 2
15-ят военномедицински екип се завърна от Мали
© ВМА

15-ят военномедицински екип, съставен от един лекар, две медицински сестри и старши саниарен инструктор, се завърна от Мали.

Това съобщиха от Военномедицинска академия.

Ротацията идва седмица, след като техни колеги заминаха, за да подсигурят Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Задачата на българските медици е да се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

Завърналият се снощи екип също се прибира с грамоти от командния състав за отлично изпълнените задължения.

„Благодаря ви за това, което сте направили, защото там вие сте лицето на България, вие представяте Родината“, заяви при посрещането им началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза.

„Опита, който добихме, е съвсем различен, защото и заболяванията, и терапията са съвсем различни от тези, които срещаме в ежедневната ни работа“, коментира водачът на екипа майор д-р Паулин Тодоров.

Освен в горещите точки на света нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1266 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2017.12.22 | 19:53

2
Браво! Те са наистина герои на нашето време! Да са живи и здрави, весели празници !
Гост

2017.12.22 | 19:53

1
Добра новина! Щастлива Нова Година!

Добави коментар

Водещи новини