В Общото събрание на ООН започнаха дебатите по резолюцията за Ерусалим

  • 21 декември 2017 19:23

  • 1577
  • 0
В Общото събрание на ООН започнаха дебатите по резолюцията за Ерусалим
© gettyimages (архив)

Започна извънредното заседание на Общото събрание на ООН, посветено на Ерусалим, предаде АП.

В началото му постоянният представител на Йемен в световната организация Халед Хусеин Мохамед Алеймани внесе проект за резолюция, в която решението на САЩ да признае града за столица на Израел е определено като невалидно и в която се призовава всички обичащи мира страни да гласуват в нейна подкрепа. Алеймани определи хода на американския президент Доналд Тръмп като крещящо нарушение на правата на палестинския народ и на арабските държави и на всички мюсюлмани и християни по света. Той говори от името на арабската група в ООН и бе първият оратор на извънредното заседание на Общото събрание.

Според Алеймани американското решение се възприема като опасно нарушаване на международното право, застрашаващо мира по света, подкопаващо всеки шанс за мир в Близкия изток и служещо само на поддръжниците на насилието и на екстремизма.
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли повтори заплахите си срещу страните, които ще гласуват в подкрепа на резолюцията, предаде АФП.

"Съединените щати ще си спомнят за този ден, в който те бяха приковани на позорния стълб пред Общото събрание само заради факта, че упражняват правото си на суверенна държава. Ние ще си спомним за това, когато ни призовават още веднъж да внесем най-голямата вноска в ООН", каза Хейли. Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон пък заяви "ние никога няма да бъдем изгонени от Ерусалим", предаде АФП.

Рияд ал Малки, постоянният представител на палестинците, подчерта, че резолюцията не е проява на неприязън към САЩ, а реакция на агресията на решението на Тръмп, съобщи БТА, цитирайки ДПА. Постоянният представител на Турция в ООН (и министър на външните работи) Мевлют Чавушоглу каза, че страните членки на световната организация не са изплашени от заплахите на Тръмп да спре американската финансова помощ за онези от тях, които подкрепят резолюцията. Съединените щати грешат, "като мислят, че думите и достойнството на държавите членки са за продан. Може да сте силни, но това не ви прави прави", подчерта Чавушоглу, цитиран от ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини