Пада мораториумът за лекарствата

  • 21 декември 2017 06:35

  • 4174
  • 5
Пада мораториумът за лекарствата
© Novini.bg

След като от ГЕРБ поискаха "пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", за да подкрепят иначе предложеното от тях отпадане на мораториума за плащане на нови лекарства от НЗОК и вчера го получиха, председателският съвет реши отпадането на забраната да бъде гласувано днес.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа обясни, че е доволен от единодушното решение на партиите. Идеята на мораториума е била да се спре течът в здравната система, обясни той. "Нека намалим напрежението, което изкуствено беше създадено", заяви Цветанов и допълни, че не бива да се заиграва със страховете на хората. Според него явно управляващите не са успели да обяснят първоначалната си идея за мораториума, пише "Сега".

Според лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за има резерви в бюджета на НЗОК, откъдето могат да се вземат пари. "Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена", изтъкна тя. Лидерът на ДПС Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, пък припомни, че идеята всъщност е тяхна и те многократно са предлагали параграфът със забраната да отпадне, като поясни, че са предложили това още на 15 ноември.

"Предложението има за цел да въведе спокойствие сред обществеността от гледна точка на създалата се несигурност и коментари в публичното пространство относно това дали хората ще могат да получат лечение при необходимост, в случай че НЗОК не може да предложи други алтернативни форми на лечение с лекарствени продукти", гласят мотивите за промяната на бюджета на касата, при която ще отпадне мораториумът. "Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се подчертаваше, че тази временна мярка ще има единствено дисциплиниращ ефект за производители и търговци на лекарствени продукти, а не и за пациентите", пише още там.

Според мотивите за плащането на новите лекарства прогнозният разход по бюджета на касата ще е около 50 млн. лв. допълнително, извън заложените в бюджета разходи по перо лекарства. Първоначално се твърдеше, че новите лекарства ще струват 25 млн. лв., след това поскъпнаха до 40 млн. лв., а вчера вече сумата се оказа 50 млн. лв. "Единственият механизъм този недостиг да се компенсира, без това да се отрази на останалите направления на здравноосигурителните плащания, е да се приложат в спешен план мерки за контрол, наблюдение и въвеждане на ефективни механизми за проследяване на разходите", пишат вносителите, които са председателите на всички ПГ в парламента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4174 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.12.21 | 18:54

5
бойко пак подаде - вече ще гласувам само за валери

2017.12.21 | 18:54

4
Значи ще бъдат откраднати допълнително 50 млн.

2017.12.21 | 18:54

3
Как няма да отпадне като така нареди падишаха . Превърнаха тая държава в ЕООД .

2017.12.21 | 18:54

2
Кога ще бъдат върнати парите на НЗОК които открадна оня мръсник Дянков ????????????/

2017.12.21 | 18:54

1
Златев ти си бил голямо тъпо лайно !!!!! ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗДРАВЕ МАЛОУМНО ГОВЕДО !!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини