Чудотворна вода излекува слепотата на дете край пловдивското село Ситово

  • 20 декември 2017 19:29

  • 47423
  • 2
Чудотворна вода излекува слепотата на дете край пловдивското село Ситово
© Pixabay

Чудотворна вода, при която Ванга е пращала болни, излекува слепотата на дете край пловдивското село Ситово.

Това свидетелство пазят местните за лековитата сила на малкото изворче над домовете им. Детето не виждало нищо, но след като няколко дни поред поливало очите си с вода, зрението му започнало да се подобрява.

Легендата разказва, че по време на турско робство болни коне били водени в местността, за да пасат. Целите били в рани и не им оставало много живот. След като пили от живителната течност, раните им изчезнали и те рипнали по ливадите като млади жребци.

"И аз се съмнявах в някои неща, но по-късно се убедих лично! Имах проблеми с коленете, карах мотори навремето. Ходих редовно там и се оправих", категоричен е кметът на селото Димитър Насков, пише в. "България днес".

По думите му мястото притежава силна енергия. Човек може да получи световъртеж, ако постои няколко минути на определени места.

"Интересното на тази вода е, че когато я пипнеш, е ледена, но когато е върху тялото, не е студена. Ритуалът забранява тя да се отмива от болното място", продължава да обяснява управникът.

В близост до аязмото се намира църквата "Св. Богородица", до нея малка постройка, която местните наричат "хотела". Болният трябва да преспи няколко дни там заедно с метални ръце, крака, наколенници и пластини за сърце върху тялото си. Смята се, че в унисон с водата имат несравними лечебни свойства.

Самата баба Ванга приживе е пращала много хора да се лекуват там. Ситовци помнят едно момченце от Англия, което дошло по заръка на голямата пророчица. Напикавало се вечер. Напръскало се с водата, легнало в храма и се събудило чак на сутринта - без да се е напикало. Очите му се насълзили от радост и си заминало по живо, по здраво.

За свойствата на водата в тази местност се споменава още по времето на траките. За това свидетелства ситовският надпис. Дълги години никой не е могъл да го разчете, но миналата година две изследователки успяват.

"Бога видя къде великия Елис, Елис, който пося вашето дърво, Елис жреца ваш на слънцето, де живее във великия стар дом и пи от извора на просветените и направи дома на извора, домът, който имаха ситите", гласи преводът, които свидетелства за древността на аязмото.

Последвайте канала на

БТА
47423 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
retev

2017.12.21 | 20:47

2
tova ne e vqrno.
Накратко

2017.12.21 | 18:43

1
Фалшива новина, пълна с антинаука и суеверия. Кога станахте жълт сайт?

Добави коментар

Водещи новини