Разрешават на лекарите от ТЕЛК да упражняват и други дейности, които подлежат на техен контрол

  • 20 декември 2017 12:02

  • 4064
  • 0
Разрешават на лекарите от ТЕЛК да упражняват и други дейности, които подлежат на техен контрол
© Novini.bg

Народното събрание разреши на специалистите от ТЕЛК и НЕЛК да упражняват и дейности, които подлежат на техен контрол. Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за здравето, предложени от "Обединени патриоти".

С поправка отпада съществуващата към момента абсолютна забрана членовете на ТЕЛК и на НЕЛК да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да консултират пациенти за вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност.

Създава се възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Ограничения се предвиждат единствено за участие в състава на комисиите на медици, които са свързани с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи те ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната комисия.

С предложения законопроект се цели да се създадат условия за преодоляване липсата на специалисти, желаещи да работят в системата на медицинската експертиза, като ще се даде възможност да се привличат и квалифицирани специалисти, които извършват лечебна и диагностична дейност, пише в мотивите на вносителя.

Приемането на нормативните промени ще допринесе също за създаване на възможност за попълване съставите на ТЕЛК с достатъчно и квалифицирани кадри, което от своя страна ще съкрати сроковете на тяхната работа и ще подобри значително достъпа на пациентите до органите на медицинската експертиза, се посочва в аргументите.

Със законопроекта се предлага и да отпадне изискването в специализираните състави на НЕЛК задължително да се включва лекар, представител на НОИ. Целта е се избегне дублирането на дейността на тези експерти.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ поиска да се уточни на какви договори ще бъдат назначавани лекарите в комисиите.

От БСП се застъпиха експерти на НОИ да участват в телковете и в НЕЛК, когато се взема решение за пенсиониране по инвалидност, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4064 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини