2017 година е сред най-топлите, откакто се водят наблюдения за времето и климата

  • 20 декември 2017 12:00

  • 10627
  • 0
2017 година е сред най-топлите, откакто се водят наблюдения за времето и климата
© Pixabay

Периодът от януари до ноември тази година се нарежда сред трите най-топлите месеци откакто се водят наблюдения за времето и климата, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Изводът се прави, въз основа на доклад на Световната метеорологична организация към ООН със седалище в Женева.

"Първите 11 месеца на 2017-а са били трети в класацията на най-топлите, като отстъпиха само на 2016 и 2015 година", се казва в доклада. В документа се изтъква, че споменатите 11 месеца се характеризират със "значително по-топли условия върху по-голямата част от повърхността на сушата и на световния океан".

Въпреки че годината още не е завършила, СМО прогнозира, че глобалните температури на сушата и на океана ще се наредят сред най-високите, откакто се водят измервания. 2017-а ще бъде и най-топлата година, в отсъствието на усилващия топлината феномен Ел Ниньо.

Потвърждава се дългосрочната тенденция за затоплянето на климата, наблюдавана от края на 70-те години и най-вече от началото на това столетие.

През месец ноември тази година бяха регистрирани с 2 градуса по Целзий по-високи температури от обичайните в западната част на САЩ, в Канада, в Аляска, в западната част на Азия и в руския Далечен изток. При това в Арктика температурата расте с два пъти по-високи темпове, отколкото са средните за света.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини